Trianon Székesfehérváron és Budapesten

2022. 04. 08.

Április 20-án a székesfehérvári közönség ismét megnézheti Sárosi István Trianon című drámájából készült előadást, 26-án pedig társulatunk Budapestre utazik, hogy a József Attila Színház közönsége is részt vehessen ezen a rendhagyó múltidéző zárt tárgyaláson, amelyet Gáspár Sándor és Seress Zoltán vezet végig.

Április 20., 19 óra, SZÉKESFEHÉRVÁR - Jegyvásárlás 

Április 26., 19 óra, Budapest, JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ - Jegyvásárlás

Gáspár Sándor

Azt firtatni száz év távlatából, hogy ki a felelős, talán túl nagy falat lenne. Ehelyett kizárólag történelmi tényekre hagyatkozva jelennek meg érvek pro és kontra. Hiszen a Trianonban valóban egy tárgyaláson vagyunk, van védő, van ügyész, tanúk – a magyar történelem többszáz éves távlatából akár. És persze jelen vannak az I. Világháború utáni világpolitika képviselői, akik a politikai széljárástól függően hol erre, hol arra teszik le a voksukat. Az előadás nem ítél, nem ítélkezik, nem dönt, nem akar befolyásolni, érzelmeket felkorbácsolni. Tényeket mutat be, párbeszédre sarkall egy olyan megosztó kérdésben, ami – ha tetszik, ha nem – a magyar történelem része marad.

Kelemen István, Trokán Péter, Imre Krisztián, Kozáry Ferenc

Az I. világháborút lezáró párizsi béketárgyalások és a trianoni békediktátum felülvizsgálatára az 1920-as évektől kezdve számtalan hazai és külföldi kezdeményezés történt, nemcsak a büntető szankciók súlyossága, hanem az ítélet igazságtalansága miatt is. Sárosi István drámája titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával, objektíven és sokkoló erővel tárják fel a trianoni tragédia külföldi kulcsszereplőinek kétes szerepét, és ezzel párhuzamosan Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.

További infó és jegyvásárlás:

Április 20., 19 óra, SZÉKESFEHÉRVÁR - Jegyvásárlás 

Április 26., 19 óra, Budapest, JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ - Jegyvásárlás