Dramaturgok tanácskoztak színházunkban

2022. 02. 07.

A Színházi Dramaturgok Céhe a hétvégén teátrumunkban tartotta nyílt fórumának első workshopjait. 

A fórumon jelenlévőket a pénteki megnyitón Szikora János köszöntötte, és elmondta: nagyon hálás a lehetőségért, hogy a teátrum adhat otthont a társaság fontos szakmai fórumának. Az igazgató felidézte saját pályakezdését a Pécsi Nemzeti Színháznál, s ennek kapcsán fejtette ki, mennyire fontos a dramaturg jelenléte, hiszen a szakmán kívül álló emberek kevésbé ismerik, hogy pontosan mi is a szerepe egy dramaturgnak egy darab elkészültében. 

A fórum résztvevói megtekintették az Antigone sajtópróbáját, majd a Színházi Dramaturgok Céhe kortárs írói felhívásásrára érkezett pályaművekből kiválasztott öt alkotást dramaturgok, rendezők, színészek és drámaírók kiscsoportos megbeszéléseken értékelték, melynek során javaslatokat tettek a művek tovább-, illetve átírására. Legközelebb Debrecenben találkoznak, ahol a szerzők és készülő darabjaik közönség előtt is bemutatkoznak.

Szerzők és darabok:

  • Bíró Bence: magyartenger
  • Izsó Nóra - Izsó Zita: Napfogyatkozás
  • Komáromy Bese: Fészek 
  • Maros András: Hop off
  • Tóth Kinga: Bennem a beteg

Nyílt Fórum csapat:
Orbán Eszter, Sediánszky Nóra, Harsányi Sulyom László, Závada Péter, Deés Enikő, Forgács Péter, Lőrincz Zsuzsa, Kerkay Rita, Németh Ákos, Bíró Dénes, Perczel Enikő, Koltai M. Gábor, Mispál Attila, Horváth Illés, Blastik Noémi