Az Évad legjobb drámája Az ember tragédiája 2.0

2021. 12. 11.

Könyvbemutatót és díjátadót tartott a Színházi Dramaturgok Céhe december 10-én a Gödör Undergroundban: az Évad Legjobb Drámája-díjat nyerte Az ember tragédiája 2.0 darabunk, amelyet négy kortárs író jegyzett teátrumunk felkérésére. 

Az Évad legjobb magyar drámája-díjjal a Céh ezúttal egy nagy közös vállalkozás, a székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére készült Az ember tragédiája 2.0 szerzőit ismerte el. Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál munkája és annak szakmai és közönségsikere fontos üzenet a drámák helyett gyakran színházi szövegekkel operáló korunkban: a színházi szövegek ún. irodalom felőli megközelítése továbbra is érvényes és megfelelő színházcsinálói akarat mellett igazi közösségformáló erővé is válhat egy színház és egy város közösségének életében, ahogy ezt laudációjában Bagó Bertalan és Hargitai Iván rendezők is kiemelték. A mű könyv alakban is hozzáférhető, az előadás premierje 2021. szeptember 25-én volt a Vörösmarty Színházban Szikora János, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Bagó Bertalan rendezésében.

Tasnádi István a Csendes-óceáni szín írója pedig facebook oldalán az alábbi szavakkal mondott köszönetet: „Istenkísértő vállalkozás volt, ugye, továbbírni a nemzeti klasszikust. Muszáj volt belevágni. Köszönet a Vörösmarty Színház rendezőinek a felkérésért, és különösen azért, hogy nem akarták a négy szöveget “összefésülni”, hanem hagyták egymás mellett létezni, hogy visszatérő motívumaikkal hol erősítsék, hol cáfolják, de mindenképpen tükrözzék egymást. Különleges és nehéz 4 és fél óra ez, amit a közönség a végén – és erre kevesen mertek volna fogadni – lelkesen ünnepel. Mert nem a megszokott, nem a tuti, mert kockázatos, téttel bíró szellemi kihívás. Attrakció a kupolában. És ezt a közönség értékeli, ha nincs hülyére véve – mert nem igaz, hogy csak szórakozni akar. Itt most valami történt. Hála és köszönet a dramaturgoknak, hogy ezt észrevették!”

Az előadás legközelebb 2022. január 11-16. között lesz műsoron.

Fotók: Szkárossy Zsuzsa