Itt mindenki gyanús? Itt? Mindenki!

2021. 11. 12.

Ha Agatha Christie neve szóba kerül, mindenki tudja, hogy egy szövevényes krimiről lesz szó, de mi történik, ha színpadra? Mindenki gyanús lesz, talán csak a nézők nem!

November 6-án mutattuk be Az egérfogó című előadást Horváth Csaba rendezésében, ahol először egy konkrét, majd egy (vagy kettő) beígért gyilkosság borzolja a kedélyeket. A hótól izolált kis panzióban a feszültség nemcsak világító névtábla miatt lesz tapintható, hiszen itt mindenki potenciális gyilkos és potenciális áldozat.

Ballér Bianka, Kovács Tamás

A panzió tulajdonosai, a fiatal házasok, Ralstonék (Ballér Bianka, Kovács Tamás) éppen megnyitják házukat a vendégek előtt, de a rádióban már baljós híreket hallanak. Gyilkosság történt. És ekkor még nem sejtik, hogy hamarosan újabb fog.

Megérkezik Mrs Boyle (Varga Mária), a házsártos, idős hölgy, aki súlyos titkot cipel: “Kb. egy éve eladta a saját lakását, és egyik panzióból jár a másikba. Mint kiderül róla, bíróságon dolgozott. Rendkívül fegyelmezi magát, de egy bizonyos helyzetben, ami körülötte folyik, ha a néző jól figyeli, akkor rá fog jönni, hogy mi is az ő bűne.”

Varga Mária, Varga Gabriella

Aztán Christopher Wren (Imre Krisztián), aki különc személyiségével azonnal felhívja magára a figyelmet. Metcalf őrnagy (Kuna Károly) csupán pár hetet töltene el itt nyugdíjas katonaként, Miss Casewell (Varga Gabriella) pedig külföldről tért haza, hogy elintézzen egy bizonyos ügyet: “Izgalmas karakter, egy bizonyos ponton gyanús, de itt mindenkinek meg lehet az oka a gyilkosságra. Neki is jócskán akadnak titkai, ami a legvégén ki is derül. Izgalmas színészileg is kitalálni, hogy hogyan lehet ezt finoman adagolni, de mégsem lebukva, hogy valóban a legvégére összeálljon a kép.”

Kovács Tamás, Kozáry Ferenc, Krisztik Csaba

Végül pedig váratlanul megjelenik a furcsa nevű és kinézetű Mr. Paravicini (Kozáry Ferenc), akiről senki nem tudja megállapítani a korát: “Azért vagyok gyanús, mert az én karakterem az egyetlen, aki nem foglalt előre szállást, csak úgy belecsöppen a helyzetbe, és azt mond, amit akar. Hogy egy Rolls Royce-szal lerobbant a közelben, és illik, hogy befogadják. Innentől kezdve se ki, se be. Ő önmagában egy gyanút keltő figura.”

Ezek után pedig Trotter legyen a talpán, aki rájön, ki a valódi gyilkos!