Mindenki gyanús - bemutatjuk Az egérfogót

2021. 11. 05.

November 6-án debütál Horváth Csaba rendezésében a krimik királynőjének drámája, Az egérfogó. Ez a „mindenki gyanús” bűnügyi történet egy isten háta mögötti panzióban kel életre. Hóval elszigetelve a világtól reked itt nyolc ember. Köztük a gyilkos, és köztük a következő áldozat…

Korántsem egyszerű dolog egy ilyen szövevényes drámát színpadra állítani, ahol a nézőnek folyamatosan együtt kell „dolgoznia” a szereplőkkel, az izgalmat végig éberen kell tartani. A Vörösmarty Színház társulata a mai korba helyezte a történetet (jelmez: Benedek Mari), és izgalmas térben oldotta meg a kisvárosi panzió miliőjét (díszlet: Kiss Benedek Kristóf, Kalászi Zoltán). Horváth Csaba rendező pedig Agatha Christie furmányos dramaturgiáját hívta segítségül: „Ez egy nagyon furfangos, mondhatni zseniális szerkezet. Soha semmi nem véletlen, nincsenek töltelékek, minden egyes mondatnak megvan a hátsó szándéka. Legyen az kérdés, vélemény vagy felelet. Minden szereplő potenciális gyilkos, és minden szereplő potenciális áldozat. Az a dolgunk, hogy ezt részletről részletre úgy játsszuk el, illetve úgy rendezzük meg, hogy ez a néző fejében is folyamatosan jelen legyen.”

Az első titokzatos gyilkosság után érkezik a frissen megnyitott panzióba a sok gyanús vendég, majd betoppan Trotter nyomozó (Krisztik Csaba), hogy kibogozza a szálakat: „Ez egy rendkívül komplex ügy, amit ez a nyomozó megpróbál átlátni, és ennek mentén próbálja a következő lépést megtenni. Együtt lélegzik a nézővel, ahogy bontakoznak ki egyre jobban a különböző karakterek sajátosságai, úgy a nyomozó is egyre több mindent tud meg az emberekről.”

A csavaros történet, ha lehet, méginkább összekuszálódik, hogy a végén egy váratlan fordulattan pont kerüljön az ügy végére. Addig azonban együtt nyomozhatunk, izgulhatunk, találgathatunk a szereplőkkel, hogy mégis ki lehet a gyilkos. Hiszen itt mindenki gyanús, talán csak a nézőtéren ülők nem.

Nézőinket pedig arra kérjük, hogy ne árulják el senkinek sem, hogy ki a tettes, legyen másoknak is meglepetés! :)

Premier: 2021. november 6., 19.00

Szereplők: Ballér Bianka, Varga Mária, Varga Gabriella, Krisztik Csaba, Kovács Tamás, Imre Krisztián, Kuna Károly, Kozáry Ferenc

Rendezte: Horváth Csaba