Csillogó szemek, szívdobbanás, sok nevetés

2021. 10. 11.

Hosszú ideje várta már társulat a pillanatot, amikor újra gyerekekkel telhet meg a színház. Most, hogy a Diótörőcske debütált, olyan energiák szabadultak fel a nézőtér és színpad között, ami szavakkal nehezen leírható. Látni, érezni kell, akkor és ott.

Derzsi János

„A történet a gyerekkor csodálatos világába repít” – kezdi az író (Derzsi János), és valóban a függöny szétnyílik, és egy csodálatos karácsonyfa alatt termünk hipphopp. A fát meglesi éjszaka egy testvérpár, és együtt megteremtik a csodát. És hogy mi tartja össze őket ezen a közös úton? Kuna Károly (Diótörőcske) szerint a közös játék: „A cél csak később alakul ki a játék során. Folyamatosan alakul mindenki, kiderül, hogy kiegészítve egymást, egyes akciókban, amikor meg kell védeni a karácsonyfát, mindenkire nagyon nagy szükség van.” Hiszen itt van a mindig röhögős Bohóc (Varga Mária), a kicsit bicegős Ólomkatona (Imre Krisztián) és a tüsszögős Kéményseprő (Ballér Bianka). És persze a kislány, aki a játék során Marcsibabává (Váradi Eszter Sára) válik: „Ő a vagányabb a testvérpár közül, Öcsi egy finomabb lélek, kicsit bátortalan, és valójában ez az ő fejlődéstörténete, ahogy egy igazi vagány srác válik belőle, ki mer állni magáért és a többiekért.”

Varga Mária

Együtt küzdenek meg a Fekete Sereggel, a saját és talán mindannyiunk félelmeivel. Hogy ki és hogyan győz ebben a csatában, milyen út vezet a végső győzelemig, és addig milyen kalandos utazáson vehetnek részt, akik megnézik az előadást, azt nem áruljuk el. A premier után azonban annyi bizonyos, hogy Csukás István szombaton az égi páholyból nézte az előadást, nagyokat hörpintett „ütős kávéjából”, és ezúttal – biztosra vesszük – nem csak a bajusza mosolygott.

Kiss Diána Magdolna, Tusor Regina, Trill  Beatrix, Kovács Tamás

Hiszen amikor felgördül a függöny, nekünk, felnőtteknek is varázslatos pillanat, de amikor a nézőtér egyszerre sóhajt fel a csoda láttán, az mindennél többet ér. Erre pedig ma csak a gyerekek képesek.