Színről-színre: Az ember tragédiája 2.0 – a Nagyváradi-berlini szín

2021. 09. 23.

Ötven év tébolyát helyezi mikroszkóp alá Az ember tragédiája 2.0 következő színe. Závada Pál különleges pannóján a XX. század legrémisztőbb eseményei elevenednek meg a rendező Hargitai Iván, Kovács Tamás (Ádám), Kiss Diána Magdolna (Éva), Kuna Károly (Lucifer) és a társulat jóvoltából.

Závada Pál a Nagyvárad-Berlin tengelyre helyezi Ádámot a térben, időben pedig ötven évnyi rettenetre kárhoztatja: „Ádám egy csomó mindent egyesíthet magában: esendőségeket, erényeket és bűnöket, amelyek erre a közép európai tébolyult, és különféle eszmék vonzásába került értelmiségi figuráknak a modellje lehet, aki persze megpörkölődik a hatalom és a politikum által. Ilyen történetekbe próltam őt belevetni, erre jó volt egy határmenti, odacsatolással-visszacsatolással az országát változtató város, egy magyar kulturális tradíció helyszíne, közép-kelet európai nemzetközi eszmék áramlásának keresztútján fekvő hely.”

Kricsár Kamill, Kerkay Rita, Varga Lili

Az ötven év színpadon, egy felvonáson belül óriási lehetőségeket rejt magában, ezt aknázza ki a rendező, Hargitai Iván: „Bővelkedik szörnyűségekben és politikai fordulatokban ez az ötven év Nagyváradon és Európában egyaránt. Nagyon izgalmas ez, talán magyar elődje nem csak Madách Az ember tragédiája című műve, nekem eszembe jutott a Pisti a vérzivatarban Örkénytől, ami hasonlóan ehhez egy történelmi panno-szerűség nagy teátrális lehetőségekkel.”

Kovács Tamás, Kiss Diána Magdolna

Ádám sodródik téren és időn át, hogy újabb és újabb Évákkal (Kiss Diána Magdolna) találkozzon: „Négy Évát játszom, négy teljesen különböző személyiséget, úgyhogy nagyon feladta a leckét az író és a rendező is. Igyekszem úgy elkülöníteni ezt a négyfajta Évát, hogy az összes kornak, amit megjelenítünk ebben a színben, mindegyik Éva a megfelelően tükrözze azt a kort és érzést, ami akkor volt.”

Kovács Tamás, Kuna Károly, Krisztik Csaba, Varga Mária

És hogy hogyan is lehet 50 évet öregedni a színpadon? Erre már Kovács Tamás adja meg a választ: „Igyekeztem és igyekeztünk nagyon sok háttéranyagot gyűjteni hozzá. Ebben a színben Ádám egyre öregebb lesz, ez a külsejében nem jelenik meg (ez egy technikai dolog, mivel én végig bent vagyok a színpadon), inkább lélekben öregszik, és egyre cinikusabb lesz.”

Az ember tragédiája 2.0

Premier: 2021. szeptember 25. 18:00

Jegyeket ITT tudnak venni!