A Magyar Állami Operaházzal közös Vörösmarty-premier

2021. 09. 09.

Szerda este volt a premiere Karol Wojtyła Az aranyműves boltja című, Elmélkedés a házasság szentségéről alcímű színdarabjából készült előadásnak az Eiffel Műhelyházban. Az Operaházzal közös produkciót a jövőben Fehérváron is bemutatjuk: Ballér Bianka, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Tóth Ildikó és Varga Gabriella színművészeink szereplésével, Szikora János rendezésében.

A jelenleg is Budapesten zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódott a Magyar Állami Operaház és Vörösmarty Színház legújabb előadása. A szerző Karol Wojtyła nem más, mint II. János Pál pápa, aki fiatalkorában több drámát is írt. 

Mi a jó házasság titka?  - II. János Pál pápa darabja Penderecki érzékeny zenéjével sejteti a választ 
Két házasság történetével indul a darab. Az egyik egy jó, a másik egy rossz házasság. A jó házasságban születik egy fiú, de a férj meghal, és a nő egyedül marad gyermekével. A rossz házasságban egy lány születik, a szülők azonban elhidegülnek egymástól és közömbössé válnak egymás iránt. A két gyermek fiatal felnőttként találkozik a darab végén, és mielőtt közös házasságban folytatnák életüket egy nyomasztó kérdésre keresik a választ: vajon mit örököltek szüleiktől? A három emberpár útja egy aranyműves boltjában kereszteződik, amely attól különleges, hogy az ott árult gyűrűk értékét a bennük összefonódott emberi sorsok fajsúlya adja. Ki ez az aranyműves? És hol van ez a bolt?
Karol Józef Wojtyła: Az aranyműves boltja című bemutatóra - amelyet videotanulmányban az Opera húsvéti ajándékaként már megnézhettek tavasszal - még elérhetők jegyek.

Fotók: Nagy Attila