Mitől működik egy házasság? - Az aranyműves boltja az Eiffel Műhelyházban

2021. 09. 07.

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.

Három házasság: egy szerető, ám tragikus sorsú család, egy kihűlt párkapcsolat és az ezekből született, eltérő mintákat követő, most mégis házasságra készülő fiatal pár sorsába enged betekintést Karol Józef Wojtyła krakkói segédpüspök 1960-ban, eredetileg álnéven publikált verses párbeszéde. A darabban szereplő három párt a címben is szereplő, rejtélyes aranyműves köti össze, aki különleges jegygyűrűinek értékét a bennük összefonódott emberi sorsok fajsúlya adja.

fotó:Torma Sándor

Az aranyműves boltját látványtervezőként is jegyző Szikora János rendező nem először állít színpadra Wojtyła-művet. Harminc évvel ezelőtt, II. János Pál pápa első magyarországi látogatása alkalmával A mi Urunk festője című drámáját az akkor frissen felújított Pécsi Nemzeti Színházban vitte színre. A rendező a darab kapcsán azt a kérdést kutatta, hogy mitől működik egy házasság. A szerző ezzel kapcsolatban nem tanmesét vagy példabeszédet fogalmaz meg, sokkal inkább kérdéseket, kétségeket, amelyek inkább elvont, álomszerű képekben ragadhatók meg.

Az oratorikus előadáshoz a rendező Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatójának ötlete nyomán Karol Wojtyła lengyel kortársától, a pápával baráti viszonyt ápoló zeneszerző, Krzysztof Penderecki gazdag zenei munkásságából válogatott kísérőzenét, melyben Dobszay Péter zenei szerkesztő volt a segítőtársa. Az így elhangzó kortárs zenei betétek egyfajta továbbgondolásként kívánják segíteni a színdarab ki nem mondott szavainak megfogalmazását.

Fotó:Torma Sándor

Az aranyműves boltját a rendező által vezetett székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának színművészei – Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella és Ballér Bianka – adják elő, a zenei részletekben a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagjaiból alakult vonósnégyes (Dimcevski Alexandre, Dóczi Áron, Kondor Péter, Balog Endre) és Csiki Gábor karigazgató vezényletével az Opera Énekkar működik közre.

Az aranyműves boltja 2021. szeptember 8-i bemutatót követően szeptember 9-én is 20:00 órától, majd 11-én 16:00 órától látható az Eiffel Műhelyházban. Ezt követően az évadban még három további alkalommal, a húsvéti időszakban, 2022. április 9-én, majd 17-én két alkalommal lesz újra látható.