Megnyitottuk az évadot!

2021. 09. 07.

Megtartottuk évadnyitó társulati ülésünk, ezúttal a Pelikán Fészekben. Sokmindenről szó esett: a járvány okozta nehézségekről, az elmúlt időszakban végzett színházi munkáról, az önkormányzati támogatással megvalósult fejlesztésekről, valamint az új évad bemutatóiról és előadásairól is.

A megújulás alatt lévő Pelikán Fészekben tartott évadnyitó társulati ülésen a résztvevőket  dr. Szikora János igazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. „Mindannyian abban reménykedünk, hogy végre ismét egy teljes évadon keresztül járhatunk a Vörösmarty Színházba, amely a város és a régió kulturális életének egyik meghatározó központja. Nagyon nehéz időszak van az előadói tevékenységet folytatók mögött is, és itt ma mindannyian abban bízunk, hogy mind a nagyszínpadon, mind a megújult Pelikán Fészekben kiváló előadások részesei lehetünk.” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester az évadnyitó társulati ülésen. „Az élmény mellett fontos arra is felhívni a figyelmet: azzal, hogy jegyet és/vagy bérletet váltunk az idei évadra, a kulturális életet, a színházat támogatjuk.” A járvány okozta korlátozások miatt, hogy a tavaszi, koranyári időszakban nem lehetett előadásokat tartani, az idei évben 60-70 millió forintos bevételkieséssel számol a színház. Székesfehérvár Önkormányzata azt a döntést hozta, hogy ezt a kiesett összeget biztosítja a színház részére. Így nincs akadálya annak, hogy az évad nyugodt körülmények között elkezdődjön. Emellett a színház fejlesztésére mintegy 165 millió forintot biztosított a város.

Az elmúlt időszakban a járvány miatt ugyan zárva volt a színház, ám az épületekben komoly fejlesztések valósultak meg. A Pelikánban a játszótér teljes hő- és hangszigetelése mellett megújult a vendégtér, és hamarosan befejeződik az emeleti társalgó felújítása is, számolt be röviden az elvégzett munkákról színházunk igazgatója: „Szeretnénk, ha a Pelikán a fiatalok alkotó műhelye lenne, hiszen 203 évvel ezelőtt ezen a helyszínen indul el a magyar nyelvű színjátszás hazánkban. Az a hév, az a lendület, amellyel a „szent suhanc”, vagyis Petőfi Sándor e falak között játszott, itt van ma is.” - mondta dr. Szikora János, miközben leleplezte a költőt ábrázoló alkotást. Mint mondta, ez a társulat az elmúlt kilenc évben bizonyította, hogy tele van olyan kreatív erővel, amely a színház, a színjátszás jövőjét is biztosítja. Annak kapcsán, hogy jövőre lejár az igazgatói megbízatása, dr. Szikora János elmondta, szeretné folytatni ezt az alkotói munkát a társulattal.

fotó: Simon Erika
szöveg: Csordás Csilla