Táborzáró - elbúcsúztak a színjátszó diákok

2021. 08. 17.

A negyedik Kárpát-medencei Színjátszó Tábor záróeseményét ismét a székesfehérvári Városházán tartották meg. A diákok augusztus 14-16 között a Bartók Béla téren adták el Visszatekintő játékukat óriási sikerrel.

A Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében zajlott Székesfehérváron a negyedik Kárpát-medencei Színjátszó Tábor, külhoni iskolások részvételével. A diákok az elmúlt nyolc év Koronázási Szertartásjátékaiból összeállított Visszatekintő játék című előadást adták elő több estén keresztül a Bartók Béla téren. Az Árpád-házi királyok életét felelevenítő darabot Lőrincz Zsuzsa írta és rendezte, Egyed Attila beszédtechnikát tartott, a koreográfusa Molnár G. Nóra volt.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke szerint egy kisebbfajta csoda, ami itt, a koronázóvárosban történik. Gratulált a produkcióhoz, és köszönetet mondott a színháznak, a fiatalokkal foglalkozó művészeknek, a városnak a befogadásért és a hagyományteremtésért, ami valóban színfolt a szövetség nyári rendezvényei között. „Abban hiszünk, hogy ami veletek középiskolás korban, 14-18 éves korotokban történik, arra évtizedek múlva is szívesen fogtok visszaemlékezni.  És ha ezt össze tudjuk kötni élményekkel, értékekkel, a magyar kultúra értékeivel, akkor az a ti felnőtt korotokban is segít abban, hogy amit szüleitek nektek átadtak, azt ti is továbbadjátok. Ez a közösség megmaradásának is a záloga.”


A táborzáró ünnepséget a Városháza Dísztermében tartották, ahol először egy a táborról, a próbákról szóló kisfilmet vetítették le. Dr. Cser-Palkovics András polgármester a köszönet szavai mellett a reményét fejezte ki, hogy a program jövőre is visszatér, és visszatérnek a résztvevők is a táborba, valamint folytatódik az együttműködés a szövetség, a színház és a város között. A jó táborhoz hozzátartozik úgy a vidámság, a jókedv, ahogy a megfáradt pillanatok is – reflektált a kisfilmben látottakra. A Díszteremben tartott ünnepségen az Aranybullát ábrázoló falfestmény mellett a magyar államiság kialakulásának a fővárosában így fogalmazott: „Amit csináltatok az előző években, és amit most csináltatok, az nem szól másról, mint a leghitelesebb helyen megidézni a történelmet. Ez értékeket hordoz magában, és üzen vele a mának is, a jövőnek is, aminek ti az alkotói részét vállaltátok. Köszönöm szépen!”

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója a záróünnepség apropóján azt fogalmazva meg, hogy valami igazából csak most kezdődik el, hiszen hagyomány teremtődik ezzel az előadással. A szertartásjátékoknak egy fontos mondatát idézte: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!” – amit évszázadokon keresztül mondott ki a koronázó érsek, és ismételt utána a koronázandó király, egy óriási szellemi stafétát átadva. A szertartásjátékok fantasztikus sorsokat mutattak be a közönségnek, és nagyon sokan voltak kíváncsiak az előadásokra, idézte fel a kilenc éves történetet. A megjelent fiatalok a magyarságnak azt a részét képviselik, akik ugyan az országhatárokon kívül élnek, de a nemzeti kultúrát képviselik, és a régió élő reprezentánsai, a gyökerek hagyományainak továbbadói.
A találkozó résztvevői az ünnepséget követően közösen nézték meg a koronázási ékszereket, a limoges-i korpuszt, majd betértek a polgármester dolgozószobájába is.