Ítélet és kegyelem díszbemutató Csákberényben

2021. 07. 13.

Ünnepélyes keretek között mutatták be az Ítélet és kegyelem című filmet július 12-én este a forgatás helyszínén, Csákberényben. A múlt évben rögzített alkotás forgatókönyve Sobor Antal Perelj, Uram! című regényéből, és az ugyanezzel címmel, a Vörösmarty Színházban bemutatott színdarabból készült. A tévéjáték a ’48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént epizódot.

Csákberényben és Nagyigmándon minden év július 12-én megemlékeznek Manszbarth Antal római katolikus plébánosról és Szikszai János református lelkészről, akiket ezen a napon végeztek ki 1849-ben. Az idei évben különleges pillanatoknak lehettek részesei a falu lakói. Csákberényben az emléknapon tartották a két mártír történetét feldolgozó film díszbemutatóját. Tavaly novemberben a történelmi események helyszínén vették fel a Perelj, Uram! regényből készült filmet, amelyet Szikora János rendezett. A Vörösmarty Színház, a Szabad Színház, az Alba Regia Táncegyüttes művészei mellett a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai és a csákberényiek is szerepet vállaltak az alkotásban, amelynek operatőre Jancsó Nyika volt.

A hétfői díszbemutató előtt a Művelődési Házban köszöntötték a film alkotóit. A település képviselőtestülete posztumusz Csákberény Díszpolgára címet adományozott Sobor Antalnak. Az elismerést Vécsei László polgármester adta át az író özvegyének. Szikora János rendező köszönetet mondott a résztvevőknek, az alkotóknak. Mint mondta, szimbolikusan most egy kör bezárul: a 172 évvel ezelőtt történt eseményekből néhány évtizeddel ezelőtt regény, majd színdarab és forgatókönyv született. „A film elkészült, és mi most itt vagyunk, a kezdet helyszínén, Csákberényben.”

A program a köszöntőket követően megemlékezéssel folytatódott, a mártírhalált halt katolikus pap és református lelkész tiszteletére készült emlékmű előtt hajtottak fejet a résztvevők, ahol Törő Gábor országgyűlési képviselő és Vécsei László polgármester mellett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szikora János rendező közösen helyezte el az emlékezés virágait. Egy-egy szál virággal tisztelegtek a falu lakosai mellett a film szereplői, alkotói is.

Az este a Művelődési Ház mellett, a kertmoziban folytatódott, ahol közösen nézhették meg az Ítélet és kegyelem című filmet a résztvevők. A történet az 1848-49-es magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népét elsőként éri a császári csapatok élén bevonuló Haynau lelki terrorja. Az emberek megfélemlítésének jegyében, a falu református lelkészét és katolikus plébánosát egy ”ős-koncepciós” perben elítélik, és nyilvános kivégzésen agyonlövik. Ennek az áldozatvállalásnak állít emléket a film, a 70 perces alkotást az MTVA is hamarosan levetíti majd.

Szöveg: Csordás Csilla - ÖKK, Fotó: Simon Erika