Köszönet és hála a mentősöknek

2021. 07. 13.

Ajándék előadással mondott köszönetet a Vörösmarty Színház a mentősöknek július 12-én. Társulatunk tagjai a Boeing, Boeing című vígjátékkal fejezték ki hálájukat a szakembereknek, akik emberfeletti teljesítményt nyújtottak a pandémiás időszakban. Az előadás előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Szikora János, a teátrum igazgatója és Reszegi Imre vezető mentőtiszt köszöntötte a nézőket.

A páratlanul nehéz, embert próbáló hónapok után megérdemelten kapták ajándékba a Vörösmarty Színház ma esti előadását az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezetének Fejér megyei mentődolgozói. A művészek így fejezték ki hálájukat és köszönetüket a szakembereknek, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak a koronavírus-járvány mindennapjaiban, és példát mutattak elhivatottságból, emberségből, szolidaritásból.

Az előadás előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Szikora János színházigazgatónak és a társulatnak, hogy felajánlották az estét, ami méltó és szép gesztus a mentősök irányába. Elmondta, hogy tavaly novemberben volt utoljára színházi előadáson, akkor még nem gondolhattuk, hogy hosszú-hosszú hónapok telnek el, míg legközelebb teátrumba vagy moziba mehetünk. Ma már azonban ez lehetséges, újra élettel telt meg a Belváros, tele vannak a teraszok, és jó látni az emberek arcán a vidámságot. A polgármester a városlakók nevében mondott köszönetet a mentősök munkájáért, ami alapjában véve is nehéz szolgálat, azonban az elmúlt másfél évben, különösen a harmadik hullámban rendkívüli és emberfeletti volt. „Az a minimum, hogy ezt a közösségünk különböző formákban megköszönje! Hajtsunk fejet, és mondjuk ki a szót: köszönöm!” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója arról beszélt, valószínűleg a szülés a fizikailag átélhető egyik legkeményebb emberi fájdalom, amiről a férfiaknak soha nem lesz tudomásuk, csak halvány képzetük. Ez a fájdalom megszűnik egyetlen pillanat alatt, amikor a gyermeket az anyjára teszik. Az asszonyok többé nem emlékeznek, hogy mit éltek át, és ez így van jól. A természet csodálatosan elrendezi mindezt: fájdalommal sújtja az embert, ugyanakkor gondoskodik arról, hogy a fájdalmakat elfelejtsük. „Törölnünk kell bizonyos fájdalmakat, különben nem lehet újra élni, nem lehet újra örülni az életnek! Engedjék meg, hogy ezzel az előadással és a mi eszközeinkkel Önöknek – akik annyi fájdalomnak és szenvedésnek voltak szemtanúi – egy kis segítséget adjunk ahhoz, hogy ismét lehessen örülni az életnek, lehessen vidámnak lenni, és elfelejteni azt, amire nem kell emlékezni! Az életet kell óvni, becsülni, és ebben nagyon fontos forrás az öröm és a vidámság!” 

Reszegi Imre vezető mentőtiszt köszönetét fejezte ki mindazon támogatóknak, akik segítették a mentősök mindennapi munkáját. A legtöbb hálával a bajtársaknak tartoznak, akik nap mint nap, 24 órában dolgoztak, és külön köszönet a hozzátartozóknak, akik ehhez biztosították a hátországot. Reszegi Imre emlékeztetett arra, hogy prof. dr. Bucsi László, a kórház főigazgatója Semmelweis-napi beszédében azt mondta: a mentőszolgálat és a kórház között páratlan kapcsolat alakult ki. „Mi szeretnénk hinni, hogy ez a kapcsolat és az önkormányzattal kialakult baráti kapcsolat továbbra is gyümölcsöző marad, és remélem, hogy együtt folytatjuk a munkát. Egy biztos, a harmadik „felvonásnak” vége!”

A Boeing, Boeing című komédiát július 16-án és 17-én, pénteken és szombaton a nyári színház keretében is látható lesz a Vörösmarty Színházban. Jegyek online vagy személyesen a teátrum jegyirodájában és a Városház téri jegyértékesítő pavilonjában kaphatóak. 

Szöveg: Havasi Tímea - ÖKK, Fotó: Simon Erika