Rendhagyó irodalomóra - Segítünk az érettségiben

2021. 04. 23.

A Vörösmarty Színház társulata Youtube-csatornáján rendhagyó irodalomórával nyújt segítő jobbot az érettségizőknek. Az írásbeli vizsgára való felkészülés hajrájában színművészeink tolmácsolásában nézhetik-hallgathatják meg a Magyar Irodalom tételekben szereplő írók, költők műveit.

A kezdeményezés ötletgazdája Hargitai Iván, aki azért fogta össze ebben a nemes ügyben a társulatot, hogy az idén egyébként is nehezített pályán mozgó fiataloknak valahogyan mégis segítsünk. Az egyes tételeknél igyekezett az adott színész temperamentumának megfelelően választani, de persze sok esetben meghagyta társulatunk tagjainak a választás szabadságát.

A verseket és novellákat, afféle élő szöveggyűjteményként Ballér Bianka, Egyed Attila, Gáspár Sándor, Imre Krisztián, Juhász Illés, Kádas József, Kricsár Kamill, Kelemen István, Keller János, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Kuna Károly, Molnár G. Nóra, Pálya Pompónia, Tóth Ildikó, Trokán Péter, Sághy Tamás, Varga Gabriella, Varga Lili, Varga Mária és Váradi Eszter Sára adja elő. 
Egyed Attila Arany János művei közül a Tetemre hívás és a Vörös Rébék című balladákkal segíti az érettségiző ifjúságot: „Az a feladatunk, hogy kellő alázattal adjuk elő az adott művet, hogy autentikus képet adjunk az anyagról, lehetőleg minél többről, ezzel segítsük az érettségire készülő fiatalok életét. Egyszerű, kristálytiszta megoldást, mert azt felhasználva talán meggyorsíthatjuk a feldolgozási folyamatot.”

A Vörösmarty Színház társulata az érettségire való felkészüléshez sok sikert kíván és reméli, hogy a május 10-én kezdődő megmérettetésnél hasznosak lesznek a Youtube csatornán elérhető segédanyagok.