Az aranyműves boltja - ingyenesen elérhető április 6-ig

2021. 04. 03.

Elérkezett a pillanat, hogy Nagyszombat estéjén egy igazi különlegességet láthatnak: Karol Józef Wojtyła (II. János Pál pápa) Az aranyműves boltja – Elmélkedés a házasság szentségéről című művének készülő produkciójába tekinthetnek bele, az Opera és a Vörösmarty Színház húsvéti ajándékaként.

A videó 2021. április 3-án 19:00 órától április 5-én éjfélig lesz elérhető itt az oldalunkon.

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa komoly irodalmi munkák szerzője volt, és erősen kötődött a színház világához: egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett, több színjátszó társulatnak tagja, vezetője volt. Az aranyműves boltja című 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. A három idősíkon játszódó mű egymásba fonódó monológokon keresztül adja ki három pár történetét, rajtuk keresztül beszél az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról.

A Vörösmarty Színház és az Opera előadásában a lengyel „drámaíró” mellé a Wojtyłával barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó, a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerzőt, Krzysztof Pendereckit „hívjuk” társul, hogy művei kísérjék a prózai színészek játékát.

Szereplők: Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka
Közreműködik: Dimcevski Alexandre (I. hegedű), Dóczi Áron (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa), Balog Endre (gordonka)
Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor)
Magyar szöveg: Balássy Péter
Zenei vezető: Dobszay Péter
Rendezőasszisztens: Magyar Orsolya
Rendező, látványtervező: Szikora János

Forrás: Opera Facebook