Ha szombat, akkor Régimódi történet

2021. 01. 22.

Nem kell tovább várniuk, szombaton elérkezünk a Régimódi történet című hangjátékunk negyedik részéhez. Este hattól meghallgathatják a Vörösmarty Rádió hullámhosszán és színházunk Mindig Veled! podcastján.

Ha a korábbi részekről lemaradtak, azt is bepótolhatják az Anchor.fm-en vagy a Spotify-on is megtalálható podcast csatornánkon. 

A Kossuth-díjas magyar írónő története az 1830-as évektől követi nyomon egy család életét négy nemzedéken át. Mint minden család, ők is megannyi fájdalmat, szeretetet, nehézséget és boldogságot élnek meg, miközben küzdelmeik anyáról lányra szállnak tovább és tovább. A regényben a kislányok nőkké érnek, szerelembe esnek, férjhez mennek és anyává válnak. „Olyan nők története ez, akiket arra rendelt az élet, hogy saját lábukra álljanak, és kezükbe vegyék sorsuk irányítását.”

Kuna Károly és Kerkay Rita

fotó: Torma Sándor

Ezt a szívet melengető családtörténetet dolgozza fel a Vörösmarty Színház egy rádiójáték formájában, melyet a Vörösmarty Rádió hullámhosszán, illetve a teátrum Mindig Veled! című podcastján hallgathatnak meg az érdeklődők. A hangjáték rendezője Hargitai Iván, aki többek között azért is döntött úgy, hogy ebben a műfajban dolgozza fel Szabó Magda regényét, mert manapság már nem gyakran készülnek ilyen felvételek nagyformátumú színművészekkel. „A rádiójáték több is meg kevesebb is, mint a színpadi; kevesebb azáltal, hogy egy csomó akciót nem lát a néző, mint ami a színpadon történik, viszont abban fantasztikus, hogy kigyújtja a hallgató fantáziáját, ő képzeli oda az arcot, a gesztusokat, a környezetet. (…) Biztosan más lesz, mint a színházi előadás, hiszen bármennyire is ismerik a nézők a fehérvári színészeket, ettől függetlenül talán önállóbb életre kel maga a Szabó Magda történet, és a figurák, talán méginkább összemosódik a 19. századi debreceni életérzés és a játék, mint ahogy a színpadon történt. Talán még élethűbb és testközelibb ez a része.” – vélekedik a rendező. A hangjáték hangtechnikusa Kovács Tamás, narrátora pedig Tóth Ildikó, aki mellett Varga Mária, Ballér Bianka, Kuna Károly, Lábodi Ádám, Varga Lili, Kerkay Rita, Varga Gabriella, Váradi Eszter Sára, Soltész Rita, Nagy Judit Ildikó, Nagy Péter, Sághy Tamás, Tűzkő Sándor, Juhász Illés, Kozáry Ferenc, Kelemen István és Kricsár Kamill keltik életre Szabó Magda történetét.