Matkó Tamás, a Nuka zeneszerzője

2021. 01. 04.

A szemfülesek már ki is bontották a karácsonyfa alá rejtett ajándékunkat, a kis jegesmedvelány, Nuka történetét. Az animációs filmből animációs-hangjátékká lett mese egy olyan kreatív lelkesedésből jött létre, amely "megfertőzött" mindenkit, aki a közelébe került. Erről mesélt Matkó Tamás, a Nuka zeneszerzője is, aki eddig leginkább színházi előadásokhoz, flmekhez szerzett zenét.

Miben más hangjátékhoz zenét szerezni, mint egy színházi előadáshoz?

Egészen más a videoval vagy hangjátékkal való munka, mint a színházi. A nagy külünbség, hogy az előbbi esetben egy kész anyagra, pontosan meghatározott időkre kell kitalálni és ahhoz hozzáigazítani a zenét. A pozitív része ennek, hogy az utómunkára való lehetőség miatt szinte tökéletesre meg lehet csinálni, ami viszont nincs benne, az a változó faktor, ami pl. egy színházi előadásnál megvan, ahol nincs két ugyanolyan előadás. Nekem személy szerint nagy öröm volt ezzel a mesével dolgozni, egy inspirált, őszinte dolognak tartom.

A hangjáték felvételén, Kerkay Rita, Kricsár Kamill, Szántó Balázs

Hogyan tud a zene egyszerre hangsúlyos lenni, mégis háttérben maradni?

Ez a két dolog nem feltétlenül mond ellent egymásnak. Amikor a háttérben van, valójában pont akkor teszi hangsúlyossá az éppen aktuális történést, vagy szöveget. Kicsit viccesen azt mondanám, hogy akkor működik igazán az alkalmazott zene, amikor úgy van jelen, hogy önmagában feltétlenül észre sem veszem, viszont közben az az érzésem, hogy a színész tehetségesebb lett. 

Mi inspriál ebben a munkában leginkább?

Leginkább a létrejöttének a módja és körülményei. A Covid első hullámának elmagányosodása alatt kezdtünk el ezen dolgozni, felfedeztük a Stop motion technika nyújtotta lehetőségeket, közben íródott maga a mese is, az egész annyira természetesen alakult és fejlődött, hogy már önmagában ez nagyon erős motiváló erővel bírt. Mindig meglep, milyen erővel tud feltörni a kreativitás, amikor nem egy határidőre készülő produktumot hoz létre az ember, hanem pusztán önmaga örömére merül bele egy tevékenységbe. 

A Nuka, a világjáró című hangjátékot meghallgathatják az Anchor.fm-en, a Spotify-on vagy a Google Podcasts-on.

Itt pedig megnézhetik: