Tegye polcára a Tragédiát!

2020. 10. 30.

A Kossuth Kiadó gondozásában szeptember 9-én jelent meg Az ember tragédiája 2.0 könyv, amelynek Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál a szerzője.

A Vörösmarty Színház a könyv alapján, a négy szerző és négy rendező – Szikora János, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Bagó Bertalan – közreműködésével állítja színpadra, a teljes társulat szereplésével Madách Imre továbbgondolt drámai költeményét.

Az előszót Szikora János írta:

"Leírom, hogy megmaradjon: ez az egész 2016. január 22-én kezdődött. A Magyar Kultúra Napján műsort adott a Társulat. A teljes! Legyen benne mindenki, színészek és rendezők valamennyien, ennyi bírtunk kitalálni. Mindenki azt a kedvenc magyar versét mondta, amit fejből tudott de a végén érdekes módon mégse valami zagyvaság sült ki a dologból. A véletlen rendező elve minket is megdöbbentő egészet alkotott. De nem ez az érdekes. A műsor alatt a színpadon szanaszét rakott székeken ültünk és amikor összement a függöny egy darabig senki sem mozdult. Egyszerűen nem tudtam, nem akartam fölkelni, én sem. Körülnéztem. Mindenki ülve maradt és a másikra bámult. Ma már tudom, hogy nemcsak a fantáziám színezi és nyújtja meg ezt a pillanatot. Hamar kiderült, hogy mindnyájan így éreztünk akkor,  meglepett és letaglózott: milyen jó, hogy  együtt vagyunk! A szerelmesekbe villan így az öröm, meg ilyen a gyerek, aki váratlan ajándékot kapott és túlcsordul benne a szeretet. Mi ebben az érdekes? Hogy a színházban ez a természetes és mégis elfelejtetett elemi erő volt az, ami akkor minket áthatott. Sokat beszéltünk utána erről és hamar jött a gondolat, hogy folytassuk, mozgósítsuk tovább  ezt az erőt,  hozzunk létre megint valami hasonlót. Ebből a csírából született Az ember tragédiája előadás a teljes Társulattal, a négy rendezővel. Nem kellett megvárni, hogy a premier után dörögjön a taps, már jóval előtte tudtuk itt nem lehet megállni, folytatni kell! A történet, ahogy az írókat megkerestük, írják meg Az ember tragédiája 2-t, már csak ebből következett. Megszületettek tehát a művek olvasásra készen, íme föllapozhatók. Ők megmaradnak. Az előadás meg rendezőivel, színészeivel, majd lassan feloszlik az emlékezetben. „Mint a tavalyi felhő” – mondja Jászai Mari. De jó legalább abban a gondolatban megmaradni, hogy e színdarabok mögött volt, történt egy igazi pillanat, amit megélt Fehérváron az a néhány ember, akik szerettek együtt játszani…"

A könyvet bérleteseink és jegyvásárlóink kedvezményes áron, 2790,-Ft-ért vásárolhatják meg a színház jegypénztárában!