Zajlanak a próbák - belestünk a Nagyváradi-Berlini szín próbájába

2020. 09. 04.

Folyamatosan zajlanak a próbák színházunk falain belül, az egész társulat teljes lázban ég a jövő heti bemutató miatt. Závada Pál színe, Hargitai Iván rendezésében a trianoni sorstragédiától a rendszerváltás hajnaláig mutatja be az emberiség történetét. 

"Bővelkedik szörnyűségekben és furcsa politikai fordulatokban ez az ötven év Nagyváradon és Európában egyaránt. Nagyon izgalmas, ezt a műfajt keresgéljük. Talán magyar elődje ennek nemcsak Madách Az ember tragédiája, nekem eszembe jutott Örkénynek a Pisti a vérzivatarban című műve is, ami hasonlóan egy történelmi pannó nagy teátrális lehetőségekkel - árulta el Hargitai Iván.

Ádám szerepében Kovács Tamás, aki az írói szándéknak megfelelően játssza a sokszínű huszadik századba el-eltévelyedő ember kétségekkel teli történetét:

"Igyekeztünk nagyon sok háttéranyagot gyűjteni hozzá. Ádám egyre öregebb lesz, ez a külsejében nem fog megjelenni - ez egy technikai dolog is - mivel én végig bent vagyok a színpadon." 

Kiss Diána Magdolna kétféle kori Éva, majd Leni Riefenstahlként tűnik fel, lesz miniszter, aztán "nem miniszter", akit sorsfordító történelmi pillanatokkal dúsított, széttördelt világot láttató szerepeiben újra hiteles alakításban köszönthetünk.

"Négy Éva, négy teljesen különböző személyiség. Nagyon feladta a leckét az író, és feladja a rendező is, mert igyekszem úgy elkülöníteni ezt a négyfajta Évát, hogy mindegyik Éva megfelelően tükrözze azt a kort, azt az érzést, ami akkor volt."

Négy rendező, négy különböző formanyelv, négy szándékoltan heterogén írói szándék. Izgalmas, eredeti mondanivaló az emberről, ami érvényes tegnap, ma és holnap is.

A bemutató időpontja: 2020. szeptember 12., 18 óra

Bővebb info és jegyrendelés ITT