Biztosítottak teátrumunk stabil és kiegyensúlyozott működésének feltételei

2020. 06. 18.

Megállapodást kötött Székesfehérvár Önkormányzata és Magyarország Kormánya arról, hogy fele-fele arányban járulnak hozzá a Vörösmarty Színház működésének finanszírozásához. A költségekből az állam évente 485 millió forintot biztosít a fehérvári színház működéséhez egészen 2024-ig. Székesfehérvár polgármestere arra kérte a színházszerető embereket, hogy most ők is tudnak segíteni a színháznak akkor, ha nem váltják vissza jegyeket és bérleteket, hanem a felkínált konstrukciókban a következő évadban használják fel ezeket.

"Az elmúlt években elvégzett komoly munka eredményeként mára a Vörösmarty Színház felkerült az ország kulturális térképére, jelentős művészi értékkel bíró színházat alkottak és hoztak létre városunkban. Most Székesfehérvár Önkormányzata és a Kormány között kötött megállapodás eredményeképpen a színház finanszírozása 2024-ig biztosított. Ebben a megállapodásban az egyik nagyon fontos rész, hogy a Kormány évente közel 500 millió forintot biztosít a színház működtetésére és ugyanennyit az önkormányzat. Ez a megállapodás nem befolyásolja a művészeti szabadságot, hanem segíti azt, hogy a művészek szabadon létrehozhassák azt a színházat, amelyet itt, Székesfehérváron szeretünk" - mondta el a megállapodásról Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Megteremtették a színház stabil és kiegyensúlyozott működésének feltételeit

dr. Fülöp Péter, az EMMI művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára bejelentette, hogy az önkormányzat és a kormány olyan megállapodást tudott megkötni, ami hosszú éveken keresztül, 2024-ig biztosítja a Vörösmarty Színház számára a stabil, kiegyensúlyozott működés feltételeit. "Öröm és büszkeség itt lenni Székesfehérváron, hiszen egy olyan városba érkezhettem meg, amely fontosnak tartja kulturális értékeink megőrzését és áldozott is jelentős összegeket az elmúlt években a kultúrára önállóan működtetve a Vörösmarty Színházat. Az állam ehhez csatlakozik most partnerséget vállalva és jelentős összeggel járul hozzá a székesfehérvári kultúra támogatásához" - emelte ki dr. Fülöp Péter, aki elmondta, hogy évente közel félmilliárdos összeggel járul hozzá a színház működéséhez az állam. Kiemelte, hogy a megállapodás közös működtetést jelent, de nem kíván az állam beleszólni művészeti kérdésekbe, olyan ügyekbe, amelyek az igazgató által vezetett művészeti irányt illetik. Hozzátette, hogy a források felhasználását a fenntartóval közösen ellenőrzi majd az állam. A helyettes államtitkár köszönetet mondott Székesfehérvár polgármesterének az egyeztetések gördülékenységéért és a gyors megállapodásért. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi színházi szféra jól vizsgázott a veszélyhelyzetben és elképesztő az a bizalom, amit a színházak kapnak a nézőktől: "Nincs még egy olyan ország, ahol ilyen szoros kapocs lenne néző és színház között."

Az eddigi legmagasabb színháztámogatási összeg, amit Székesfehérvár valaha kapott az államtól

dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a színház dolgozóinak, hogy az általuk varrt maszkokkal segítették számos egészségügyi és szociális intézményben a védekezést és megköszönte a színháznak a Művészkaraván előadásait is. Székesfehérvár polgármestere történelmi jelentőségűnek nevezte azt a megállapodást, amit az állam, a színház és a város egymással megkötött. Hangsúlyozta, hogy ez a megállapodás nem a színház "államosítását" jelenti, hiszen a Vörösmarty Színház továbbra is Székesfehérvár Önkormányzatának legfontosabb kulturális intézménye: "Ami történt, az egy közös felelősségvállalás az önkormányzat és az állam részéről, ami ráadásul az eddigi legmagasabb színháztámogatási összeget jelenti, amit Székesfehérvár valaha kapott az államtól: több mint 485 millió forint évente öt éven keresztül, egészen 2024-ig. A megállapodás rögzíti, hogy fele-fele arányban finanszírozza a színház működését az önkormányzat és az állam: amennyit az önkormányzat a színházára áldoz, annyit az állam is beletesz. Ez azért is nagyon fontos, mert ez hosszú távon is a fenntarthatóság felé mutat."

város ezután is kitart a kulturális intézményei mellett

Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy az állami támogatás egy kötelező, 60 milliós bérfejlesztést is tartalmaz a színházi dolgozók részére, ami ebben az időszakban kiemelkedő jelentőséggel bír, mert a művészeknek le kellett mondania többek között az előadáspénzekről is. Elmondta, hogy 485 millió forintos éves állami támogatásból mintegy 23 millió forint segíti a Székesfehérvári Balettszínház működését, ami egy színházi-művészeti együttműködés keretében jut el a balettszínház számára. Ennek kapcsán a polgármester megemlítette, hogy az elmúlt néhány napban méltatlan támadás érte a város kulturális intézményeit, azon belül is a balettet. "A város életében ezek a kulturális intézmények meghatározó közösségi erővel bírnak, a kultúrára a legnehezebb időkben talán még nagyobb szükség van, mint könnyebb időkben: a város ezután is kitart a kulturális intézményei mellett" - hangsúlyozta. A polgármester elmondta azt is, hogy a színház művészeti szabadságát ez a megállapodás semmilyen módon nem érinti. Székesfehérvár polgármestere arra kérte a színházszerető embereket, hogy most ők is tudnak segíteni a színháznak akkor, ha nem váltják vissza jegyeket és bérleteket, hanem a felkínált konstrukciókban a következő évadban használják fel ezeket.

A támogatásnak köszönhetően a bérlet- és jegyárakat sem kell emelni

Szikora János színházigazgató köszönetet mondott a megkötött együttműködési megállapodásért, ami hosszú évekre stabil kereteket biztosít a színháznak és a társulatnak. "Soha nem még példa arra, hogy a kultúrára ilyen mértékben áldozott volna az állam együttműködésben az önkormányzattal. Nem csak egyszeri támogatást jelent ez a megállapodás, hanem 2024-ig biztosítja a kereteket. Fontos mozzanata a konstrukciónak, hogy 60 millió forint bérfejlesztési támogatást is tartalmaz, ami régi kérése volt a színháznak. A kulturális ágazatban sok ember dolgozik, az itt dolgozók bérrendezése évtizedek óta megoldatlan probléma volt, ezen enyhít ez a konstrukció" - emelte ki Szikora János. Az igazgató szerint a színház finanszírozása végső soron a kultúrára éhes fehérvári közönség támogatása is, mert a színház így lehetőséget kapott arra, hogy minél tartalmasabb, minél színvonalasabb és sokszínűbb műsort gyártson. A támogatásnak köszönhetően a bérlet- és jegyárakat sem kell emelni, így bizonyos szempontból ez egy "kulturális rezsicsökkentést" jelent az embereknek, hiszen bevételi oldalról nem kényszerül arra a színház, hogy a közönségen hajtsa be a működéshez hiányzó összegeket.

A Trianon ősbemutató megtekintésétől és a Mikve című előadásról nem kell lemondaniuk a nézőknek

A Vörösmarty Színház több 2019/20-as előadást is bérletben folytat a 2020/21-es évadban, így például sem a Trianon című ősbemutató megtekintésétől, sem a Mikve című előadásról nem kell lemondaniuk a nézőknek. Más, tervezett bemutatókat – köztük a Mágnás Miska című operettet – pedig az új évadra mentett át a színház. A héten újranyitott a teátrum előcsarnokában lévő jegypénztár, ott a közönség minden tagja saját bérletére, illetve saját színházjegyére szabott információkhoz juthat. Egyes elmaradt márciusi jegyes előadásoknak új időpontot keresnek, ám számos áprilisi bérletszünetes előadás végleg elmarad, az azokra szóló jegyek „utalványra” cserélhetők.

Forrás: Gáspár Péter - szekesfehervar.hu // Fotók: Torma Sándor