A félbetört évad - online évadzáró és évadhirdető

2020. 05. 29.

„Ami félbetört, azt összeillesztjük” - hangsúlyozta Szikora János igazgató teátrumunk online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is: a nagyszínpadra Az ember tragédiája 2. mellett olyan sikerdarabok érkeznek mint a Boeing, Boeing, a Koccanás, a Fame, a Padlás és a Mágnás Miska.

Bár az évadzárókon már szokássá vált, hogy a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János értékeli az évad bemutatóit, most mégsem ezt tette. A színház négy vezetője a színpadon ült, hátuk mögött az üres nézőtér, a félbetört évad és a hiány szimbólumaként.

Ahogy Szikora János fogalmazott, ez a kép „az elmúlt évad sommája: a meg nem valósult, a hiányzó. Hiányzik a közönség, a megszületendő előadások, és hiányzik a társulat. Hiszen az elmúlt nyolc év alatt fontosak lettünk egymásnak, és fontosak lettünk a világ számára. Egy ember igazi értékét a hiánya adja meg – ez figyelmeztet minket, hogy micsoda érték ez így együtt. A száraz tények helyett az érzelmek szólalnak meg belőlem. Nagy a hiány, mögötte pedig a rengeteg emberi érzés, tartalom.”

Erre kitűnő példa a számos díj, amellyel teátrumunk és művészeink munkáját ismerték el az évadban: Príma primissima-díjas és Kiváló Művész lett Tóth Ildikó, Érdemes Művész Derzsi János, Kelemen Istvánt Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetéssel illették, Juhász Illés megkapta a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis-t. A Chicago-t a Legjobb zenés előadásnak választották, a Játék a kastélyban című előadást meghívták a Vidor fesztiválra, a Vágy nevű villamost pedig a Posztra.

„Az előttünk álló időszak különleges feladata: befejezni, amit a pandémiás helyzet félbetört” – folytatta Szikora János igazgató, aki emlékeztetett arra a március 11-i pillanatra, amikor a nagyszínpad utolsó előadásán a Trianon szereplői a tapsrendben kitekintettek a nézőtérre és spontán ötletként megtapsolták a közönséget:
„Ennél pontosabban kifejezni az összetartozást nem is lehetne. Ami félbetört, azt összeillesztjük, ennek pótlásáról fog szólni a következő évad.”

Az online évadzáró ezután évadbeharangozóval folytatódott. Bagó Bertalan művészeti vezető ismertette a nagyszínpadi bemutatókat:

  • Az ember tragédiája 2. (Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba, Szikora János rendezésében)
  • Boeing, Boeing (Horváth Illés rendezésében)
  • Koccanás (Szikora János rendezésében)
  • az elmaradt Mágnás Miska (Horváth Csaba rendezésében)
  • Fame (Hargitai Iván rendezésében)
  • Diótörőcske, amit Csukás István színházunk megrendelésére írt (Kerkay Rita rendezésében)

Látható lesz még a Trianon, a Padlás, az Az a szép fényes nap, a Játék a kastélyban és a Chicago is visszatér.

A Kozák András Stúdió bemutatóit Hargitai Iván prózai tagozatvezető ismertette, aki azt is hangsúlyozta, hogy Az ember tragédiája 2. elemzőpróbái tették számára bizonyossá, hogy mekkora erő rejlik a társulatban: „Ritka, hogy esztétikailag és gondolkodásában ilyen hőfokon legyen együtt ennyi művész – ez a jele annak, hogy mennyire erős ez a társulat.”

A Stúdióba két bemutatót tervez a teátrum: a félbetört évadból pótolva a Csónak-ot Bagó Bertalan rendezésében és Casanova utolsó kalandja című darabját Hargitai Iván állítja színpadra. Repertoáron marad a Bűn és bűnhődés, a Kartonpapa, a Szerelem, Ó!, a Jövőre veled ugyanitt 1-2., és A vágy nevű villamos is.

Horváth Csaba fizikai színház tagozatvezető elmondta, hogy a Pelikán Fészek továbbra is kiemelt szerepet kap a színház életében, a progresszív előadások otthonaként, ahol egyre inkább megtérül a művészszínházi törekvés. Két bemutató lesz itt is: a Népirtás Zsótér Sándor rendezésében (az előző évadban meghiúsult a premier) és a ncos a sötétben a Forte Társulat, a Szkéné Színház és a Vörösmarty Színház koprodukciójában Horváth Csaba rendezésében. Műsoron marad a Mikve, a Szétbombázva, Az én kis hűtőkamrám, az Odaadó hívetek, Surik, és az Éhség.

Az online évadzáró végül búcsúztatással fejeződött be. Szikora János hangsúlyozta, hogy minden évben van, aki elmegy, de az elmúlt nyolc év alatt soha nem ment el úgy senki, hogy harag lett volna a szívében, és nem is hagyott haragot. A távozó Tűzkő Sándor, Lábodi Ádám és Seress Zoltán is köszönetét fejezte ki az elmúlt évekért, a társulat összetartó erejéért.

A társulat legközelebb augusztus 3-án találkozik az évadnyitón, immár személyesen.

Fotók: Torma Sándor


Információ bérleteseinknek és jegyvásárlóinknak az elmaradó előadásokról >>