Mikve - nők egy férfiak uralta világban

2020. 03. 05.

A nemzetközi nőnap előtti estén egy nagyon fontos témát dolgoz fel társulatunk - annak is a női szárnya - Telihay Péter vezetésével. Galron Mikvéje egy zárt közösség társadalmi modelljében tesz kísérletet arra, hogy megmutassa, mennyi cinkos kell ahhoz, hogy bárkiből áldozat legyen, ki az, aki segítséget nyújt, és ki az, aki bele mer kapaszkodni a segítő kézbe. Nők a nők ellen, és nők a nők mellett egy férfiak uralta világban. 

"Én nem avatkozom bele a házastársak dolgába… vele kell ezt megbeszélned – csak vele… Ne felejtsd el, hogy mekkora ajándék egy ilyen férj – karizmatikus, jó ember. Sok nő kapva kapott volna rajta, de ő téged választott… Téged! Hogy segíts neki, hogy legyél a támasza. Ráadásul… nagyon fontos tagja a közösségünknek… mindenki tiszteli…  és micsoda műsora van a helyi rádióban! Persze, néha neki sem könnyű… nagy rajta a teher, de te mindent nagyon jól csinálsz, Hedva – általában… ha meg nem, akkor… elesel, de rögtön talpra állsz – majd belejössz… és akkor nem esel el többet…”

/Sosana/

„Ha egy férfinak nincs felesége, nincs sem java, sem segítsége, sem áldása, sem bocsánata… nincs élete sem.”

„Hát ma kedd van, apád imaórára megy… Nem félek tőle, Rachel… csak tisztelem őt – és nem akarom, hogy…”

/Sosana/

„Lehet, hogy nem szándékosan, de a hallgatásoddal és a hazugságaiddal egy bűnözőt, egy brutális állatot védelmezel!”

/Shira/

„Úgy teszek, mintha aludnék, csak azért, hogy ne kelljen vele… néha megpróbál felébreszteni, de én nem nyitom ki a szemem… és azért imádkozom, hogy hagyjon békén… de amikor mégis folytatja, én egyszerűen megmerevedek – és várom, hogy befejezze… tudod… nem rossz ember… egyszer még sírt is utána… meg akartam fogni a kezét, és elmondani neki… hogy nem vele van a baj… hanem velem… de mégse tudtam…”

/Tehila/

„Tíz éven át minden nap erőszakkal vettem rá magam, hogy hazamenjek… hogy lenyeljek mindent és befogjam a számat!! Hogy egy szót se szóljak – hogy csendben legyek… CSENDBEN!! Nézzétek meg Elishevát!”

/Hedva/

/fotó: Torma Sándor

A Mikve - a megtisztulás fürdője című előadásunk premierje 2020. március 7-én este hétkor lesz a Pelikán Fészekben.

További info és jegyrendelés ITT