Közös nevező – beszélgetés Varga Mária színművésznővel

2020. 02. 15.

A januári Odaadó hívetek, Surik előadásunk bemutatója után ismét egy erősen női darab kerül színpadra a Pelikán Fészekben, a Megtisztulás – Mikve. Erősen női darabok ezek, mert ahogy a Surikban a címszereplőt körbeveszi egy hölgykoszorú, úgy a Mikvében a rendező, Telihay Péterrel teszi ugyanezt társulatunk nyolc női tagja. A különbség annyi, hogy míg Surikot tönkre is teszik a nők, Telihay Péterrel viszont remekül haladnak a próbák. Erről is vallott Varga Mária színművésznő, akit az Odaadó hívetek, Surik című előadásban három szerepben is, a Mikvében pedig Shoshana szerepében láthatnak.

Véletlenül találtak most meg ezek az erős női szerepek?
Szerintem ez véletlen is lehet, nem érzem direktnek. Mind a négy figura csodálatos jellem. Nőből vannak gyúrva, és mindegyiket lehet valamiért szeretni, a hibájukkal együtt. Hiszen így vagyunk teljesek, amennyire az ember az életben az tud lenni.

A Surikban ki volt a kedvenced?
Nem lehet választani. Mindegyikből van egy kis csemege a lelkemben. Én megéltem azt a sok szépséget, amit egy nő megélhet.

Most a Mikve próbafolyamatának kellős közepén vagytok. Ebben a darabban nagyon erőteljes vonal a nők szerepe a társadalomban. Mi erről a véleményed?
Én úgy hiszem, hogy a nőkben, akik anyák, vagy még csak feleségek, megvan az a fajta simulékonyság, hogy bizonyos helyzeteket könnyebben viselnek el. A mindenféle elvárásokat, vagy éppen amit a tradíció megkövetel, a nők a helyén tudják kezelni. Vannak persze kivételek, ők nagy harcosok lesznek, vagy áldozatok

Mikvében Shoshana harcos vagy kritikus?
Szerintem ő az, aki erről az egészről mindent tud. Valahogy ezt a tradíciót, a törvényt, a hozzáállást a legmaximálisabban próbálja adni, és megköveteli a környezetétől is, mert tudja, hogy mi a következmény, ha nem teszi: a kirekesztés. Erős jellem ilyen szempontból. Azt pedig, aki kitör, úgy látja, hogy nem tesz meg mindent azért, hogy emberek ne menjenek benne tönkre ebben az egészben. Végül ő is eljut egy bizonyos döntéshez, de ez majd az előadásból kiderül…

Az Odaadó hívetek, Surik című előadásban, és most a Mikvében is női dominancia van. Ott Benkő-Kovács Gergővel dolgoztatok együtt öten nők, most pedig Telihay Péter rendez titeket egyszem férfiként. Milyen így a próbák hangulata?
Bevallom neked, és a többi kolléganőmön is ezt látom, hogy Péterrel mindenki nagyon jól van. Csodálatos a természete. Nagy beleérző képességű, egy igazi úriember. Rendkívül finoman vezet bennünket. Remekül bánik a színésznőkkel, akárcsak a nőkkel. Egy húron pendülünk. Azt gondolja rólunk, amik vagyunk, tehát közös nevezőn vagyunk egymással.


A Megtisztulás- Mikve című előadás bemutatója 2020. március 7-én 19.00-kor lesz a Pelikán Fészekben. További infó és jegyrendelés ITT