Trokán Péter: hiánypótló színdarab a Trianon-mű

2020. 02. 14.

Trokán Pétert a legtöbben a Szomszédok című teleregény Szelényi Jánosaként vagy a 200 első randi Déneseként ismerik, de több tucat filmben és szinte megszámlálhatatlanul sok színdarabban is játszott a Koldusoperától a Kis hercegig. Jelenleg is Székesfehérváron próbál egy a Trianoni békeszerződés 100. évfordulójára íródott darabot. A Vasárnap Reggel munkatársának, Takács Eszternek mesélt Apponyi gróf szerepéről, arról, hogy újra eljátszaná-e Szelényi Jánost, ha folytatódna a teleregény, valamint arról is, hogy mit szeretne a legjobban csinálni májustól.

Éppen Székesfehérvárról jött próbáról az interjúra. Milyen darabbal készülnek?

Trianon századik évfordulójára próbálunk egy dokumentumjátékot. Március 7-én lesz a bemutató. Most még csak az asztali próbáknál tartunk, de nagyon izgalmas színdarab. Egy fiktív tárgyaláson játszódnak az események, ahol többek között van ügyész, védő, tanú. Hiánypótló mű, hiszen azt szinte mindenki tudja, hogy Trianon egy sorscsapás, nemzetcsonkítás volt a magyarok számára, de a különböző vetületeket már részleteiben kevesebben ismerik. Ahány generáció, annyiféleképpen tanították ezt a történelmi időszakot. De ez a százéves évforduló kiváló alkalom arra, hogy megpróbáljuk hiteles, eredeti dokumentumok alapján a valódi történelmi tényeket bemutatni. Nagyon örültem Szikora János felkérésének erre a szerepre.

Ön kit alakít benne?
Apponyi Albert grófot játszom, aki a párizsi békekonferencián képviselte Magyarországot. A híres beszéde is elhangzik majd, ami elemi erejű volt, de sajnos nem sokat ért el vele, ahogy ezt a végkimenetel alapján tudjuk.

Személy szerint is érdekli ez a történelmi időszak?
Pontosan azért örülök ennek a feladatnak, mert sajnos csak felületesen ismerem a trianoni történéseket. De ez egy annyira jól megírt darab, hogy kamaszkortól időskorig mindenkinek ajánlom.

Korábban azt nyilatkozta, hogy a jó színész a haláláig játszik.
Egy színésznek a nyugdíj nem egy állapot. Fizikailag és szellemileg is olyan kondícióban kell lenni, hogy az ember akkor is el tudja játszani a neki szánt darabokat, ha már 50 éve van a pályán, mint én. Szerepálmaim sosem voltak, de olyan egészségi állapotban szeretnék lenni, hogy bármilyen darabban részt vehessek 15 év múlva is.

Forrás: Takács Eszter/Vasárnap Reggel

Az interjú folytatása itt található.