A férfiak igaza - a nők igazsága

2020. 02. 07.

Felpezsdült az élet a Pelikán Fészekben, hiszen Telihay Péter vezetésével javában zajlanak a Megtisztulás – Mikve próbái. Hadar Galron izraeli drámaíró több mint másfél évtizede írta meg darabját, amelynek mondanivalóját tulajdonképpen most érte utol a társadalmi fejlődés.

Aktuális problémát boncolgat egy szabályokkal teli burok-világból. A nők társadalmi helyzete, amely így vagy úgy, de mindig foglalkoztatja az embereket. Nyolc nő története bontakozik ki a darabban, nyolc különböző társadalmi helyzetű nő mártózik meg a megtisztulás vizében, és vállal egymással sorsközösséget.

Telihay Péter rendező választása azért is esett erre a darabra, mert rendkívül aktuális: „Ez a darab nagyon keményen beszél a nők helyzetéről, a női elnyomásról, arról, amit mostanában divatos szóval Stockholm-szindrómának szoktunk nevezni: hogy az áldozat hogyan fogadja el először a bántalmazást, aztán pedig hogyan védelmezi a bántalmazóját. Egy nagyon bigott, korlátolt közegben élnek ezek a nők. Vallásos közegben, de ennek a vallásosságnak kiürült már az igazi tartalma, csak a formáiban maradtak meg. Például, hogy a férfiaknak mindig mindenben igazuk van, ha nincs, akkor is. Az a darab rövid története, hogy erre a faramuci helyzetre a nők hogyan ébrednek rá. Arra, hogy el vannak nyomva, hogy nem tudnak kiteljesedni, hogy a nőiességük gyakorlatilag porig van rombolva.”

Az előadás szereplői: Varga Mária, Varga Lili, Varga Gabriella, Ballér Bianka, Kiss Diána Magdolna, Váradi Eszter Sára, Kerkay Rita és Koreny Réka Noémi

Bemutató: 2020. március 7. 19.00 Pelikán Fészek

További infó, jegyrendelés ITT