A Mikve olvasópróbáján jártunk

2020. 01. 29.

A Vörösmarty Színház társulata a Pelikán Fészekben is bemutatóra készül. Telihay Péter rendezésében Hadar Galron Megtisztulás – Mikve című darabja készül. Az olvasópróbán a rendező hét színésznőnk koszorújában fogalmazta meg gondolatait a darabról.

„A dráma problémáinak magyarázata az ortodox zsidó kultúrában keresendő. Hadar Galron ki tudja tágítani univerzálisabb problémává azokat a lokális színeket, amit az ortodox vallás előír. Ami nagyon jelenvaló most közöttünk. Az elnyomás, a nők helyzete, a tradíciók versus emberi jogok. Sok olyan aktualitásról fogunk beszélni, amiről azt gondolom, jó, hogyha van véleményünk. Azok a drámák, amelyekkel ezek a nők szembesülnek, sokszor gyökereznek az ortodox kultúrában. A darab alapkérdése, hogy a nők hogyan tudnak működni a társadalmunkban, ami még mindig a férfiak törvényei szerint működik.”

Az előadás egy rituális fürdőben, egy mikvében játszódik, ahol a vallási előírásoknak megfelelően havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel. Itt találkoznak a különböző helyzetű, és korú nők, akik történeteket osztanak meg egymással saját életükről, gondjaikról. Együtt keresik helyüket, női és emberi létük értelmét, egy férfiak uralta világban.

Szereplők: Varga Mária, Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella, Kerkay Rita, Varga Lili, Kiss Diána Magdolna, Ballér Bianka, Koreny Réka Noémi

Az előadás bemutatója 2020. március 7-én lesz a Pelikán Fészekben.

További infók és jegyrendelés ITT