Elkezdődött: Trianon – az olvasópróba

2020. 01. 28.

Újra nagyszínpadi bemutatóra készül a Vörösmarty Színház társulata, az olvasópróbával megkezdődött a Trianon próbafolyamata. A múlt hétvégi Szabó Magda Az a szép, fényes nap című előadás bemutatója után ismét gőzerővel folyik a munka a színház falain belül. A Kozák András Stúdió színpada megtelt, hiszen óriási szereplőgárdát vonultat fel az előadás.

A trianoni békediktátum 100 évfordulóján méltóképpen emlékezik meg a társulat erről a történelmi sorsfordulóról. Ahogy Szikora János rendező az olvasópróbán elmondta, nem a véletlen műve, hogy a színház nagyszínpadán egymást követi Vajk Istvánná válásának, az államalapításnak története, és a múlt század egyik legvitatottabb történelmi eseményének története. „Ezek ugyanis nem történelmi színdarabok, hanem a nemzeti önismeretről szólnak. Mindkét jelentős eseményről sokan sokféleképpen írtak, hiszen mint tudjuk, a győzteseké a jog és a győztesek írják a történelmet. A mindenkori győztesek.”

Sárosi István drámája titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával, objektíven és sokkoló erővel tárják fel a trianoni tragédia külföldi kulcsszerepelőinek kétes szerepét, és ezzel párhuzamosan Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.

Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatója 2020. március 7-én lesz a Vörösmarty Színház Nagyszínpadán.

További infók és jegyrendelés ITT.

fotó: Tóth László