A Prima Primissima díjas Tóth Ildikót köszöntötték a Városházán

2020. 01. 14.

Tavaly decemberben a Színház- és filmművészet kategóriában Tóth Ildikó, a Vörösmarty Színház színésznője vehette át a Prima Primissima Díjat, aki számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág. A művésznőt hétfőn a város színházszerető közönsége nevében Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a Városházán.

Tóth Ildikó 30 évvel ezelőtt, 1990-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában. Pályáját a Radnótiban kezdte, majd Székely Gáborral tartott az Új Színházba. Játszott a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a Thália Színházban, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházban is. A Jászai Mari-díjas érdemes művész 2015 óta a székesfehérvári színház tagja. Számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág, amely a leginkább élő módon tudja értelmezni azt a világot, amelyben élünk. Több, mint 20 filmben szerepelt, többek között láthattuk a Rokonok, Jadviga párnája, Felhő a Gangesz felett és az Aurora Borealis című alkotásokban.

Székesfehérvár Önkormányzata és a város színházszerető közönsége nevében Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte Tóth Ildikót, a Vörösmarty Színház Prima Primissima-díjas színművészét.

"Olyan színházat csinálunk, ami megpróbál közös gondolkodásra és a világ értelmezésére fókuszálni és benne elhelyezni magunkat. Én erre a fajta színházra esküdtem fel és Székesfehérváron is ilyen színházban dolgozhatok. Ezért dolgozom és nem a díjakért." - összegezte művészi hitvallását a színésznő, aki a beszélgetésen egy érdekességet is elárult a múltjából: óvodás és kisiskolás korából három évet Székesfehérváron töltött. A család édesapja miatt költözött egy időre Fehérvárra, aki katonatiszt volt. Az iskoláit is a városban kezdte, elsőben és másodikban a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába járt.

A színésznő idén már ötödik évadát tölti a Vörösmarty Színházban, véleménye szerint ez az öt év is kellett ahhoz, hogy átvehesse a Prima Primissima díjat.

Tóth Ildikó beszélt arról is, hogy nem voltak szerepálmai, arra vágyott, hogy jó csapattal, jó közösségben dolgozhasson. Az eseményen jelen volt Szikora János is, aki elmondta, hogy régóta tervezték Tóth Ildikó szerződtetését, végül Radnai Csilla elszerződése után csaptak le a színésznőre, akivel a társulat valamennyi tagja szeretett volna már együtt játszani.

A köszöntés alkalmából Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a város és vonzáskörzetének kulturális életében központi szerepe van a Vörösmarty Színháznak, ahol olyan művészegyéniségek vannak, akiket az egész ország ismer: ilyen személyiség Tóth Ildikó is, akinek azt kívánta, hogy még hosszú ideig játsszon Székesfehérváron.

 

szekesfehervar.hu / Gáspár Péter, Molnár Artúr