Veszprémi Állatkert a Pelikánban

2019. 12. 09.

Nem elírás, ezúttal nem a nagycsőrű madár költözött be a közeli állatkertbe, hanem éppen fordítva, a Veszprémi Állatkertet csempészte be Pelikán Fészkünkbe Kozáry Ferenc és kis csapata. A soksok zenével és tánccal fűszerezett előadáson egy igazi road movie részesei lehetünk a kis Sárival és Gabi nénivel, hogy végül a postás bácsi leejtett csomagja végre méltó helyére kerüljön, az állatóvodába.

Sári zongoraórára megy a zeneiskolába, amikor a mellette elhaladó postás csomagtartójáról leesik egy csomag. Hiába kiabál, a bácsi nem hallja, és a doboz ott marad a kezében. Rajta a cím: "Veszprémi állatkert, feladó - Nóri". Elhatározzák Gabi nénivel - a tanárnővel -, hogy elviszik a csomagot. A kis küldöttség regényes módon háromra, majd négyre bővül, és a nézőtéri gyerekek örömére zenés utazásba kezd. Filmről látjuk, ahogy vonatra szállnak, végül az állatóvodában boldogan átadják a finom falatokat. Közben vissza-visszaugrunk a zeneterembe, ahol szól a muzsika és zeng az ének.

Kozáry Ferenc, az előadás rendezője és egyik szereplője szerint az a darab különlegessége, hogy egy forgatás résztvevői vagyunk: "Ülünk a nézőtéren és egy különleges eseményt látunk, amint a főszereplő kislány és a zenetanárnője elutaznak Veszprémbe és megetetik az ottani állatkert lakóit. És miközben haladnak tíz - tizenkétszer megtorpantjuk a történetet, és zenélünk annak megfelelően, amit a képen látunk. Ha vonatot látunk, akkor vonatos zenét, ha hattyút, akkor hattyús zenét. A darabban kiváló zenészek szerepelnek, Burján Gabival már hatodik alkalommal dolgozunk együtt, így őt jól ismeri már a fehérvári közönség. De itt van még Zabos Regina énekesnő és Keszeg Barbara, valamint Sári, Burján Gabi kislánya. Varró János pedig, mint zenemanó adja elő magát, hihetetlenül nagy zenei tudásával."

foto: Nagy Norbert/feol