Ünnepi gyertyagyújtás és Újszövetség Maraton teátrumunkban

2019. 12. 02.

Az áhítat hangulatában zajlott a délután a Vörösmarty Színházban: az első ünnepi gyertyagyújtást követően kezdődött el a VIII. Újszövetség Maraton. Az evangéliumok szövegrészleteivel a kétezer éves történetet, Jézus életét elevenítették fel a felolvasók a nagyszínpadon. 

„Megjövendölve volt régen…” – a Vörösmarty Színház nagyszínpadán népiének hangzott fel a Hermann László Zeneiskola növendékeinek előadásában, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester, Spányi Antal megyéspüspök, Bencze András evangélikus lelkész és dr. Szikora János színházigazgató közösen gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

A négy evangéliumból összeállított szövegek felolvasását a polgármester kezdte, János evangéliumának első fejezetével, az Örömhírrel: „Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: ő jött el a világba. (…) Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” A nézőtérre folyamatosan érkeztek, tértek be hallgatók, hogy advent első vasárnapján részesei lehessenek a legszebb történet gondolatainak.

A színpadon a felolvasások között hermannos tanárok és diákok zenei betétei segítették az elmélyülést.   

A VIII. Újszövetség Maraton alkalmából rajzpályázatot is hirdettünk, amelyre számos intézményből közel 60 alkotás érkezett. A pályamunkákat nemcsak a színház előcsarnokában lehet megtekinteni január 6-ig, hanem december 1-én, a felolvasók mögött voltak kivetítve, így illusztrálva az egyes Biblia részleteket. A 10 legszebb rajz alkotójának a munkáját Dr. Szikora János igazgató ajándékokkal ismerte el, köztük A Pál utcai fiúkra szóló belépőjegyekkel.
Díjazott alkotók: Polák Hanna, Bodzsár Vanda, Reichardt Angéla és Parall Orsolya, Árva Zalán és V. Szabó Bence, Vara Emma, Kluge Ida Berta, Vízvári Tünde, Kulcsár Szófia, Szigeti Orsolya és Kovács Erika Enikő.  

Forrás: Fraller Ildikó + VSZ