Kerekeztek az Az a szép, fényes nap alkotói

2019. 11. 28.

Rendhagyó sajtóeseményt tartottunk november 27-én, Szabó Magda Az a szép, fényes nap készülő darabja kapcsán. A történelmi drámáról alkotóink meséltek a Székesfehérvár Óriáskeréken.

Szabó Magda Az a szép fényes nap című történelmi drámáját 2020 januárjában mutatják majd be. Az olvasópróbák már elkezdődtek, s az alkotók az egyik ilyen után beszéltek rendhagyó körülmények között, az óriáskeréknél, illetve annak fülkéiben a munkáról.

Beszállás előtt a rendező, Bagó Bertalan annyit mondott: a helyszín ráerősít a darab mondanivalójára. Vagyis, vannak ideológiák, amelyek feledésbe merülnek, majd újra előkerülnek. Mindez egy körforgás tehát, elindulunk valahonnan, eljutunk valahová, aztán visszatérünk oda, ahonnan indultunk.

Géza fejedelem szerepét Gáspár Sándor alakítja. Mint megtudtuk: a minap Budapesten lépett föl Szabó Magda-darabban, a Rózsavölgyi Szalonban. Az őz című kisregény színpadi változatát harmadik éve játsszák. A két darab azonban nem csupán témájában, hanem stílusában is nagyon más. Míg Az őz nyelvezete a hétköznapi és a költői mezsgyéjén mozog, addig Az a fényes nap már-már pamfletszerű mű, néhol abszurd dialógusokkal. Hihetetlen, mennyire sokszínű és naprakész Szabó Magda! – fogalmazott a színművész.

A közönség történelmi darabot vár, miközben ez – a szó klasszikus értelmében – nem az. Sokkal inkább modern, abszurd drámáról van szó, olyan, mintha egy tehetséges, kortárs magyar szerző írta volna.

A darab második felének jó részét Gézának fiával, Istvánnal folytatott beszélgetése, vitája tölti ki, s az egész előadásnak ez a lelke – fogalmazott Gáspár Sándor.

Forrás: Bokros Judit, feol.hu, Fotó: Nagy Norbert