Juhász Illés vehette át a Pro Theatro díjat jubileumi évadunk kezdetén

2019. 10. 05.

A Vörösmarty Színházban az idei színházi évadot indító premier előtt adta át Cser-Palkovics András polgármester a „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat. A Székesfehérvár Önkormányzata által alapított elismerést az idei évben Juhász Illés színművész vehette át, aki 20 éve tagja a Vörösmarty Színház társulatának.

Az előadás előtt Szikora János igazgató köszöntötte a Játék a kastélyban című Molnár Ferenc darab premierjének nézőit és köszöntötte a színház 25. jubileumi évada alkalmából a társulatot. Mint mondta, számukra is nagy öröm, hogy évről évre egyre több, a színházban, a színházért, a kultúráért dolgozó személy kapja a város elismerését."25 évaddal ezelőtt hozott az akkori önkormányzat egy jó és fontos döntést a város életében azzal, hogy úgy döntött, önálló társulatot alapít és elindul ezen a nem mindig könnyű, de annál fontosabb úton. Azt kérem, hogy a mai tapsunk azoknak a döntéshozóknak szóljon, akik közéleti szereplőként, vagy szakemberként hittek Fehérvárban és művészként adták saját hitelességüket, hogy ezen az úton elindulhattunk. Ennek nyomán néhány évvel később idekerült egy fiatal színész, aki ma már hozzátartozik ehhez a színházhoz és ehhez a városhoz." - köszöntötte a közönséget és a díjazottat Cser-Palkovics András polgármester.

Az Arany János Színház Stúdiójában és a Gór Nagy Mária Színi Tanodában végzett tanulmányait követően a televízióban futó Familia Kft. és Angyalbőrben című filmsorozatokból ismerte és szerette meg őt a közönség. Filmes szerepek mellett nagy vágya volt, hogy színházi társulat része legyen. Ez a kívánsága is teljesült, hiszen 1999-ben szerződött a Vörösmarty Színházhoz. 20 éve a társulat megbecsült tagja, aki mindent szeret játszani és szereti a változatosságot. Számos szerepben láthatta már a közönség, stúdió és nagyszínpadi darabokban, vidám és tragikus sorsú hősöket formálva állandó belső önfejlesztéssel folyamatosan dolgozik szerepein. Kollégái szerint segítőkész, hiszen nem csak a közvetlen környezetében történt problémákra reagál, de a tágabb közösség, a társulat életét érintő ügyekben is lehet rá számítani.

Az elmúlt húsz év alatt igazi fehérvári lett. Sok területen megfordul és hivatása mellett szívesen vállal szerepet társadalmi, a város közösségeinek eseményein. Az idei Székesfehérvári Királyi Napok megnyitójának egyik főszereplője volt. Mentorként a kezdetek óta segíti a Fehérvári Versünnep fiatal tehetségeit, vers- és prózamondó versenyek zsűritagjaként jó tanáccsal bátorítja a jövő generációját. A református gyülekezet virágvasárnapi ünnepének rendszeres résztvevője. Munkáját a szakma 2006-ban Társulati díjjal, a közönség Aranyalma díjjal ismerte el.

Illésnek szívből gratulálunk!

Forrás: szekesfehervar.hu, ÖKK