Elmarad Az ember tragédiája október 27-én a Nemzeti Színházban!

2019. 09. 27.

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy elmarad Elmarad teátrumunk október 27-re meghirdetett "Az ember tragédiája" című vendégjátékunk a Nemzeti Színházban. A megvásárolt jegyek visszavételéről a Nemzeti Színház munkatársai intézkednek. Köszönjük megértésüket!

 

Székesfehérváron 200 évvel ezelőtt kezdődött a magyar nyelvű színjátszás hivatalos pártolása. Ennek tiszteletére a Vörösmarty Színház fennállása óta először, 2018. december első hétvégéjén mutatta be Madách Imre örökérvényű remekművét, Az ember tragédiája 1. címmel, amely 2019. október 27-én a Nemzeti Színház színpadán is látható lesz teátrumunk vendégjátékaként. Az előadás egyik különlegessége, hogy a színház művészeti vezetői a színeket egymás között felosztva a teljes társulat részvételével közösen vitték színre a magyar irodalom dráma műfajának egyik legkiemelkedőbb művét.

„Úgy gondoljuk, a magyar színházi életben páratlan esemény a darab bemutatója, különleges kulturális kaland, mely alkalmat ad magunkba nézni, összegezni a múltunkat, újragondolni a jövőnket.” - mondta Szikora János rendező, a teátrum igazgatója.

Az előadás egyik különlegessége, hogy a színház művészeti vezetői, Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba művészeti vezetők és Szikora János igazgató a színeket egymás között felosztva a teljes társulat részvételével közösen vitték színre a magyar irodalom dráma műfajának egyik legkiemelkedőbb művét.

Jegyvásárlás

„Úgy gondoljuk, a magyar színházi életben páratlan esemény a darab bemutatója, különleges kulturális kaland, mely alkalmat ad magunkba nézni, összegezni a múltunkat, újragondolni a jövőnket. Ráadásul amióta ez a társulat együtt van, nem volt és valószínűleg nem is lesz ehhez hasonló szellemi kalandban része” – mondta Szikora János, a teátrum igazgatója, aki a színjáték spirituális részt rendezi, amely egyben a darab kerete is.

Ádám a teremtés kezdetétől más és más alakban jelenik meg, de alapjában véve ugyanúgy elbukik mindig, gyarló marad minden színben, mint a szintén gyarló Éva. A négy rendezőt az a felvetés is izgatja, vajon Madách Imre milyennek írná meg a többi színt és a többi színben Ádámot, Évát és Lucifert? Milyennek látná az újkori történelmet, hogyan fogalmazná meg, merre vezetné az embert saját tragédiájában?

A történet azonban a bemutatóval nem ért véget, hiszen neves magyar kortárs írók, így többek között Márton László, Tasnádi István és Závada Pál „folytatják” a művet újabb színek megírásával.

A magyar irodalom dráma műfajának egyik legkultikusabb műve négy részre bontható, egy spirituális rész mellett az ókor, a középkor és az újkor jelenik meg.

Színek rendezőként, szereposztással

Letölthető leporelló >>

Az előadásban a teljes társulat színpadra lép, az egyes korszakokban pedig más-más színész alakítja Ádámot, Évát és Lucifert is, így találkozhatunk többek között Gáspár Sándorral, Tóth Ildikóval, Varga Máriával, Kuna Károllyal, Kovács Tamással, Ladányi Júliával, Andrássy Mátéval, Kiss Diána Magdolnával, Krisztik Csabával, Nagy Péterrel, Kádas Józseffel, Ballér Biankával, Tűzkő Sándorral és Sághy Tamással.

Jegyvásárlás