Perelj, Uram! – újra a színházban

2019. 09. 09.

A Vörösmarty Színház az évad elején ismét műsorra tűzi a közelmúlt legnagyobb sikereit. Közéjük tartozik a Sobor Antal kisregényéből Román Károly által színpadra alkalmazott Perelj, Uram! is.

Előbb a színház kávézójában lesz egy beszélgetés Szikora Jánossal, a darab rendezőjével és Gáspár Sándorral, az egyik főszereplővel szeptember 19-én 17 órakor. Ezt követően szeptember 21-én 19 órakor láthatja újra a közönség a nagyszínpadon az előadást.

A mű bemutatása színháztörténeti pillanatnak számított tavaly ősszel, éppen október 6-án. A dátum azért is érdekes, mert a történet 1849-ben játszódik Csákberényben, Móron és Nagyigmándon. A két főhőst, Szikszai János református lelkipásztort és Manszbarth Antal római katolikus papot még jóval az aradi vértanúk kivégzése előtt perbe fogták és megölték az osztrákok. Sobor Antal eredetileg egy kiváló kisregényben állított emléket a hősöknek (a mű harmadik kiadása tavaly jelent meg), majd ennek drámaváltozatát Román Károly alkotta meg, és így jöhetett létre Szikora János rendezésében a színpadi előadás. Kortárs fehérvári szerzők művét korábban sohasem láthattuk a fehérvári színházban. Igaz, a két szerző már nem érhette meg a premiert. Később, idén márciusban bemutatták a darabot Budapesten, a Nemzeti Színházban is. S aki még nem látta, most megnézheti a Vörösmarty Színházban!

JEGYVÁSÁRLÁS >>

Forrás: Bakonyi István