A Királyi Napok fesztiválnyitányán színművészeink

2019. 08. 12.

Színpompás, látványos megnyitóval kezdődött pénteken este a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos rendezvénysorozata. A történelmi óriásbábok IV. Bélával és Szent Margittal együtt vonultak a Városház térre, ahol zenével, tánccal koreografált dramatikus játékot láthatott a közönség. Az este során városszerte látványos fényjátékokkal ünnepelt Fehérvár.

Az idei évben IV. Béla király koronázása áll az ünnepi események középpontjában: a tatárjárást követően rá hárult az elnéptelenedett ország újjáépítésének feladata, ezért a hálás utókor a „második honalapító” nevet adta neki. Az ő fordulatokban gazdag életének eseményei elevenedtek meg a megnyitó színpadán szóban, képben, táncban.

A megnyitó idén is a királyi óriásbábok felvonulásával kezdődött, a menetben a Rovó Tamás vezette Megadance Táncstúdió művészei is helyet kaptak. A tatárjárás nagy ütközete, a muhi csata is táncképekben jelent meg a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosainak előadásában, a jelenetek koreográfusai Egerházi Attila és Majoros Róbert voltak.

IV. Béla szerepében Juhász Illés színművészt láthattuk, Szent Margitot Varga Lili színművésznő személyesítette meg, Batu kánt Szabó Miklós Bence, a fiatal Béla herceget Csengey Márton alakította, a darab krónikása Strasszer Domonkos volt. A középkori történet modern képi világát Falvay Miklós alkotta meg, a megnyitó zenei vezetője Cserta Balázs volt. A harci ritmusokat az Avar Horda ütősei biztosították. A nyitány rendezője Matuz János volt, aki szerint nem véletlen, hogy a magyar történelemben Szent Istvánnal azonos rangon, második honalapítóként tartják számon IV. Bélát.

A zenével, tánccal színesített dramatikus történelmi játék bemutatása után a város polgármestere köszöntötte a közönséget, majd kapcsolta fel a fesztivált végigkísérő fényeket a Királyi Napok két önkéntesével, Sebestyén Gyulánéval és Barnabással.

"IV. Bélától megtanulhatjuk, mi a különbség rombolás és építés között, hiszen ő tette lehetővé egy nehéz időszak után az építkezéssel azt is, hogy ezt a köszöntőt most magyarul mondhassam el." - emelte ki köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott azoknak, akik hosszú hetek óta dolgoznak azon, hogy a következő másfél hét az idén is a legszebb időszaka legyen Székesfehérvárnak. "Ez egy történelmi város, de egyúttal egy mosolygós, jókedvű, vidám város is, ezt is bizonyítják majd a következő napok." - tette hozzá.

Ezt követően felgyulladnak a történelmi fények Székesfehérvár Fő utcáján is. Az est folyamán fontos szerepet kaptak a fények a Járásbíróságnál is: a homlokzaton 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mappinget láthatott a közönség. A Zichy ligetnél tűzszínház várta a Királyi Napok közönségét a Project Prometheus tűzzsonglőreinek előadásában.
 

Forrás: szekesfehervar.hu