Keressük a Pelikán Fészek arculatát!

2019. 06. 13.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére.

 

A pályázat beérkezési határideje: 2019. június 21. (péntek) 12:00 óra.

A pályázatot kiíró Vörösmarty Színház és a megújuló Pelikán Kamaraszínház bemutatása:

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a megújuló Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

A „Pelikán” olyan hely, amit érdemes újra felfedezni. Mindig pezsgett benne az élet, hiszen eredetileg vendégfogadónak épült. Tulajdonosának valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy színháztörténetet ír, amikor az épület nagytermébe vándorszínészeket engedett valamikor az 1800-as évek elején. Ebben a fészekben nevelkedett Déryné, Laborfalvi Róza, Kisfaludy Károly, itt húzta meg magát egy időre és röppent tovább a halhatatlanság felé Petőfi.  Évszázadnyi csönd következett utána, majd az 1980-as években újra megpezsdült az élet. Négy földrész 13 országából érkeztek ide társulatok. Jöttek Lengyelországból és a távoli Japánból, New Yorkból két világhírű együttes is: a New York Street Caravan és a Living Theatre. Aztán e röpke fellendülés után újra beköszöntek a szürke hétköznapok. Pedig ezek a falak között mindig is a fiatalság színes, zabolátlan szabad szelleme lakott. Szeretnénk ehhez a múlthoz méltó rangját visszaadni a Pelikánnak. Az előttünk álló évadban a kortárs drámairodalom legizgalmasabb művei, a kortárs magyar színház legeredetibb rendezői, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fiatal alkotói keltik életre nekünk ezt a szellemet. Hisszük, hogy előadásaink után úgy térnek majd haza a nézők, mint aki új földrészre érkezett.

 

A Pelikán Fészek 2019/20-as évadának már ismert darabjai:

  • Joël Pommerat: Az én kis hűtőkamrám (r: Novák Eszter)
  • Hadar Galron: Megtisztulás – Mikve (r: Telihay Péter)
  • Werner Schwab: Népírtás, avagy nem funkcionál a májam (r: Zsótér Sándor)

A pályázattal kapcsolatos megkötések, feltételek

A Pelikán Fészek célcsoportja:

  • Kor alapján 18+
  • Kortárs művészetek, színház iránt fogékony kultúrafogyasztók
  • Nemét tekintve elsődlegesen nő, de a férfiak is jellemzőek

A logóval, illetve az arculattal támasztott követelmények:

  • utaljon a tevékenységre és a nevére
  • utaljon arra, hogy a Pelikán Fészek a kortárs művek színtere
  • legyen üde, fiatalos
  • utaljon a Pelikán Fészek rangjára, történelmi múltjára
  • utaljon a Pelikán Fészek nyitottságára, friss szemléletére
  • a múltat és a jövőt kapcsolja össze

A beküldött pályamunkák tartalma – az alábbi elemek arculati terve:

  • logó,
  • névjegykártya,
  • levélpapír,
  • hírlevél sablon,
  • online hirdetési kreatív (Facebook, banner) pl.: Előadásajánló (minta)

Az arculat várható további megjelenítési formáiból egy-egy megtervezése előny lehet a grafikai pályázat bírálata során, de nem követelmény a Pályázat benyújtásakor:

  • print promóciós anyag (pl. szórólap, plakát)
  • egyéb (pl. tájékoztató táblák, ajándéktárgy).

A pályázatok elbírálása:

A beérkezett pályázatokat a Vörösmarty Színház vezetősége a beadási határidőt követő maximum 14 munkanapon belül értékeli, bírálja és szabadon dönt arról, hogy melyik grafikai tervet valósítja meg a következő szempontok szerint:

  • a felhívásban szereplő követelmények teljesítése,
  • az ötlet eredetisége.

A pályázat díjazása:

A díjnyertes pályázat díja: 100.000 Ft+ÁFA.

A nyertes beleegyezése esetén lehetőséget kap arra, hogy a 2019/20-as évad minden, a Pelikán Fészekhez kötődő grafikai tervezését elvégezze egy külön keretszerződés alapján.

Nevezési díj nincs. Egy pályázó tetszőleges számú pályamunkával is nevezhet.

A pályázatot digitálisan (min.  300 dpi felbontásban jpg, pdf, formátumban) kell beküldeni a kommunikacio@vorosmartyszinhaz.hu e-mail címre. Kérjük a pályázókat, hogy a pályaművek elküldésekor az e-mailben mindenképp tüntessék fel a pályázat jeligéjét: „Arculati pályázat”.

A pályázó felelősséget vállal azért, hogy a pályázat anyaga saját szellemi terméke, mellyel semmilyen szerzői és egyéb jogokat nem sért, továbbá kijelenti, hogy bármilyen, esetleges jogsértésből adódó kárért felel. E feltételek megsértése esetén a pályázat érvénytelen, amennyiben pedig az eredményhirdetés után derül fény a jogsértésre, a pályázó köteles a pályázatra kiírt összeget maradéktalanul visszaszolgáltatni.

A pályázat beérkezési határideje: 2019. június 21. (péntek) 12:00 óra. Érvényes az a pályázat mely a határidőig a kommunikacio@vorosmartyszinhaz.hu címre megérkezik.

A nyertes pályázó kötelezi magát, hogy a pályázat eredményhirdetését, illetve az értesítést követő 5 napon belül a teljes pályázati anyagot vektoros formátumban (EPS, CDR) a pályázatot meghirdető birtokába adja.

A Vörösmarty Színház a nyertes pályázó díjának átadásával a megküldött arculati elemek felhasználására teljes és kizárólagos jogot szerez, azt szabadon felhasználhatja, illetve a nyertes pályázat anyagát nyilvánosságra hozhatja, a szerző nevét pedig hozzájárulása esetén jelentetheti meg.

A benyújtott pályaművek a Vörösmarty Színház tulajdonába kerülnek, azokat az alkotó nevének feltüntetésével a kiíró a későbbiekben felhasználhatja.

A pályáztató a pályázatot eredményhirdetés nélkül is lezárhatja.

Eredményhirdetés: A nyertes pályázót közvetlenül írásban értesítjük.

A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítás és információ kérhető a kommunikacio@vorosmartyszinhaz.hu email címen.

További információ a Pelikán Kamaraszínházról: www.vorosmartyszinhaz.hu