A Kartonpapával Posztolunk Pécsen

2019. 06. 07.

Csütörtökön megkezdődött a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely június 15-ig tart. Az idei versenyprogramban tizennégy produkció – köztük nyolc budapesti, egy vidéki és fővárosi koprodukció, valamint három vidéki és két határon túli előadás – kapott helyet. Teátrumunk a tavaly bemutatott Kartonpapa című darabbal versenyez.

A POSZT versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból. 

A Halál Thébában tavalyi Posztos szereplését követően idén a Hargitai Iván rendezte Kartonpapa című darabbal versengünk.  Az Art7.hu portálon "Újabb magyar kortársdráma-kötetek" c. cikkében Lőkös Ildikó dramaturg Tasnádi István művét, a Kartonpapát is jellemezte:

"Hangvételével groteszkebb Tasnádi István Kartonpapája (mely szintén fölkérésre, ezúttal a székesfehérvári Vörösmarty Színház fölkérésére készült – biztató, hogy fontos a színházaknak az új magyar dráma) – de a derűs ábrázolás sem tünteti el azt a keserűséget, ahogyan itt is fölsejlenek társas kapcsolataink. A friss özvegy a családi ebédre kartonférjjel érkezik – ám hamar kibomlanak a múlt sötét árnyai, mely a jelen képmutató világát is leleplezik. Tasnádi jól ír, jó helyzeteket teremt – fordulatain is érződik a dramaturgiai gyakorlottság – de a világ ettől nála sem elviselhetőbb."

A szakmai zsűriben helyet foglal: Bodor Johanna koreográfus, D. Magyar Imre kritikus, Forgács Péter rendező, Horesnyi Balázs tervező, Lőkös Ildikó dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos író, Szorcsik Kriszta színésznő és Venczel Valentin színész. A színész zsűri tagjai: Felföldi Anikó, Kiss József és Orth Péter. A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek, akik közül három főt sorsoltak ki.