Márai Sándor Estek a Jókai Anna Szalonban Hirtling Istvánnal

2019. 02. 05.

A Márai Sándor Estek nagysikerű ünnepi sorozat február 4-én félidejéhez érkezett a Jókai Anna Szalonban. Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész előadásai az irodalmi szövegek elmélyült befogadására és az író műveinek olvasására és újra felfedezésére hívnak.

Márai egyike azon magyar íróknak, akik életkortól függetlenül képesek megszólítani olvasóikat. A Jókai Anna Szalonban minden hónapban teltház előtt zajlanak az előadások.

A Jókai Anna Szalon örömmel fogadta be a Márai Sándor irodalmi esteket, mivel az író gondolatai illeszkednek a hely névadójának szellemiségéhez. Az előadások egy-egy téma köré csoportosítva mutatják be a Márai-életművet, így hozva közelebb az írót mai közönségéhez.

Az előadások összefogó mottója, ahogy Márai mondja: „csak az ember olvas”.

Hirtling István, Jászai Mari-díjas, érdemes művész felolvasószínházi előadása egyedi módon kelti életre az író gondolatait. Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai hagyaték gondozójának bevezető előadásával fotókkal, kordokumentumokkal és zenékkel gazdagítva kínálnak elmélyült élményt a közönség számára. A két előadó jól kiegészíti egymást, és a nézők minden alkalommal más-más oldaláról ismerhetik meg a XX. századi nagy humanista rendkívül gazdag életművét.

Márai Sándor 30 évvel ezelőtt, február 21-én halt meg, irodalmi örökségét a Budavári Önkormányzat az irodalmi estekkel kívánja méltó módon ápolni. Eddig hat ilyen előadáson vehettek részt az érdeklődők, minden alkalommal hetekkel hamarabb elfogytak a jegyek. A Budavári Önkormányzat támogatásában tovább folytatódnak az előadói estek, ebben az éveben a következő előadások láthatóak:

  • 2019. március 4. – Az emigráns Márai: „Csak idegenben érti meg az ember…”
  • 2019. április 11. – Márai és a vers: „Éltem egyszer én…”
  • 2019. május 20. – Márai az állatokról: „Az állatok királya – a kutya”
  • 2019. júniusban egy meglepetés záró est

Az író jelentősen kötődik az I. kerülethez, sokszor és mély érzelmektől áthatottan írt az ő Budájáról. A Mikó utca sarkán emléktábla és szobor emlékezteti a járókelőket egykori lakhelyére. A Budavári Önkormányzat minden évben megemlékezik ezen a helyen a Magyar Költészet Napjáról, ami egyben Márai születésnapja (április 11.) is. A Horváth-kertben található Gondolatmegállón is több Márai idézet olvasható, megjelenítve a korabeli irodalmi élet helyszíneit. A tervek szerint a Budavári Önkormányzat új helyre költöző művelődési háza Márai Sándor nevét kapja majd. A krisztinavárosi kulturális központban egy emlékszoba kialakítását is tervezik, ami a nemrég megnyílt Kassai emlékkiállítás után az első magyarországi állandó Márai emlékhely lesz.

A Jókai Anna Szalon nagysikerű sorozatának híre eljutott az Egyesült Államok nyugati parti magyarjaihoz, akik a közelgő évforduló – San Diego-i megemlékezésére – ahol a posztumusz Kossuth-díjas író utolsó éveit töltötte, meghívták az előadókat. A kaliforniai előadások létrejöttéhez a Márai Sándor Közhasznú Kulturális Közalapítvány nyújt támogatást.

Forrás: Budavári Önkormányzat