Íme az új évadunk

2016. 05. 09.

Dr. Szikora János igazgató, Bagó Bertalan művészeti vezető, Hargitai Iván prózai tagozatvezető, Horváth Csaba tánctagozat-vezető és dr. Matuz János művészeti intendáns 2016. május 9-én sajtótájékoztatón ismertette a Vörösmarty Színház 2016/2017-es évadát.

A nagyszínpadon hat bemutató várható: az évad első premierje Mihály Tamás − Pintér Tamás − Horváth Péter: 56 csepp vér című musicalje lesz Szikora János rendezésében, ezt követi Beaumarchais Figaro házassága című vígjátéka Hargitai Iván rendezésében. Az Anconai szerelmesek című zenés komédiát Lendvai Zoltán rendezi. Az Ivan Szergejevics Turgenyev regényéből Brian Friel által színpadra írt Apák és fiúk című színművet Bagó Bertalan, Márton László Carmen című drámáját Horváth Csaba állítja színpadra. Neil Simon Pletykák című bohózatát Widder Kristóf rendezi.

A Kozák András Stúdióban négy bemutató lesz: Háy János A Herner Ferike faterja című groteszk komédiáját  Bagó Bertalan; Csehov Három nővér című színművét Szikora János; Ivan Viripajev Illúziók című drámáját Hargitai Iván állítja színpadra. Maurice Ravel – Witold Gombrowicz: Bolero – Yvonne, burgundi hercegnő műveiből Blaskó Borbála rendez táncjátékot.
A Pelikán Kamaraszínházban Tömöry Péter Európa, édes hazám! című színművét Szabó K. István, a Tündérhon vándorait Matuz János, valamint a Makrancos évszakokat Lőrincz Zsuzsa rendezi.

Fogadott előadások a 2016/2017-es évadban: a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Doktor Proktor és a Holdkaméleon című mesejátékát, a Nemzeti Táncszínház Tititá című előadását, a Kultúrpart Csoport Üzenet a Földről című, Weöres Sándor megzenésített verseiből készült koncert-színházát, a Ziránó Színház Babszem Jankó című vásári kesztyűsbáb-játékát és a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának Vuk című nagysikerű táncjátékát láthatja majd a fehérvári közönség.

A következő évadot, az előző négy évhez hasonlóan a műfaji sokszínűség és az igényes szórakoztatás jellemzi. Az új bemutatók felsorolásából néhány produkció külön bemutatást érdemel különlegessége folytán.

Az egyik a Turgenyev regényéből készült Apák és fiúk adaptáció, ami magyarországi ősbemutató lesz. Pillanatnyilag Németországban óriási siker, nálunk Perczel Enikő dramaturg és fordító segítségével állítja színpadra Bagó Bertalan. A nemzedéki ellentét, amelyről a regény szól, egy teljesen kortalan miliőbe helyezve, magát a regény történetét kifejezetten aktuálissá teszi. 

A másik különleges produkció a Carmen, amit Horváth Csaba állít majd színpadra. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar élő kíséretével, Rodion Shchedrin Carmen Suite zeneművének felhasználásával kerül bemutatásra a mű, amelynek gerincét Márton László Merimée-adaptációja jelenti. Tehát egyszerre táplálkozik a Merimée-elbeszélésből, Bizet azonos című operájából, Shchedrin zenéjéből és Márton László nyelvéből, amelyet Horváth Csaba mozgásszínházi eszköztárát felvonultató színpadi fantáziája fog át.

A Három nővér színpadi adaptációjának különlegességét az jelenti, hogy a három nővér ebben az előadásban hat nővér lesz, nevezetesen az egyes alakok megkettőződnek, minden nővért két színésznő alakít majd, az érett figurákat társulati tag, a fiatal „énjüket” a Kaposvári Egyetem Fehérvárra kihelyezett színészosztályának tagjai. Irinának, Másának és Olgának egyszerre lesz egy nagyon fiatal és egy érett arca. Hogy mikor ki szólal meg egy szerepben vagy szituációban, a fiatal, vagy a benne lévő öreg, illetve az öreg, de a még benne élő fiatal, nos, ez ad majd egy különleges fénytörést ennek az ismert történetnek.

Az Európa, édes hazám! már a története révén is kivételesnek számít. Tömöry Péter 1986-ban írta német nyelven és Németországban került bemutatásra. A történet egy migránsbefogadó központban játszódik, de nem napjaink menekültjeiről van szó, hanem az erdélyi menekültekről, ugyanis ’86-ban volt egy hatalmas menekültáradat Nyugat-Európa felé, ennek minden morális, egzisztenciális konfliktusát nagyon provokatív módon és megrázkódtató erővel ábrázolja a darab. Az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban valósul meg az előadás, és a tervek szerint egy erdélyi turnéval az erdélyi nézők is megtekinthetik.

Tavaly nagyon szerencsésen elkezdődött egy kapcsolat a Rózsavölgyi Szalon és a Vörösmarty Színház között. Ennek a folytatását jelenti az orosz kortárs irodalom egyik legizgalmasabb alakjának, Viripajev Illúziók című darabjának színpadra állítása, amely egyszerre kerül majd bemutatásra a Rózsavölgyi Szalonban és Fehérváron.

Továbbá évek óta jelen van a Vörösmarty Színház az Átrium Film-Színházban, jövőre ott hozza létre Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő és Maurice Ravel Bolero című művekből ihletődve Blaskó Borbála két egyfelvonásos táncjátékát. Bori hosszú évek hallgatása után, mint Pina Bausch-tanítvány már megmutatta Hekabé című rendezésével, hogy mennyi mindent tud a kortárs táncról, és egy olyan alkotó, akire érdemes odafigyelni.

 

Statisztikai adatok, hírek, újdonságok:


A Vörösmarty Színház közönségének lelkesedése egyre növekszik:

•    A 2016/2017-es évadban nem lesz sem bérlet-, sem a jegyáremelkedés

•    A Vörösmarty Színház társulatának két új tagja lesz: Kiss Diána és Varga Lili. Távozik Radnay Csilla és László Zsolt.