Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

Idén is lesz Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

Idén is lesz Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

A Rákóczi Szövetséggel kötött együttműködésnek köszönhetően vajdasági, partiumi, felvidéki és kárpátaljai fiatalok alkotják immár harmadik éve a Koronázási Szertartásjáték statisztériáját. A pandémiás helyzetre való tekintettel idén kizárólag felvidéki diákok fognak részt venni a táborban. A Tábor annyira népszerű, hogy idén is több visszatérő diák vesz részt augusztus 16-24. között az Árpád-házi királyok szellemi örökségébe bevezető III. Kárpát-medencei Színjátszó Táborban.

Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

Augusztus huszadika az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos programsorozata a történelmi fővárosunk legfontosabb eseménye, amely minden évben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

A nagyszabású rendezvény egyik fénypontja a Koronázási Szertartásjáték

ezt a produkciót az alkotók minden évben egy-egy Székesfehérváron koronázott magyar király élettörténete bemutatásának szentelik. A Vörösmarty Színház igazgatója, a produkció rendezője, Szikora János így fogalmazott 2013-ban, az első bemutató előtt: „Hagyományt élesztünk újra, és ezzel új hagyományt szeretnénk teremteni. Ezentúl minden évben néhány napra feltámad majd és a fehérvári falak közé költözik a középkor világa, főszerepben egy-egy nagy királyunk alakjával. Reményeink szerint így az emberek emlékezetében lassan felépül majd az a Pantheon, amelyben történelmünk minden sorsfordító nagy alakja elnyeri végre méltó helyét.”

2013-ban Szent István koronázásával kezdődött a nagyszabású sorozat,

majd Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla életét, II. András, IV. Béla uralkodásának történetét elevenítették meg a Nemzeti Emlékhelyen megépített szabadtéri színpadon a látványos előadások. 2020-ban az eddigi évektől eltérően a Csúcsos-hegyen, az Aranybulla emlékműnél felállított szabadtéri színpadon, Kun László király koronázása és élete lesz látható.

A hagyomány szerint II. András itt, a Csúcsos-hegyen hirdette ki a király és a nemzet jogait, kötelezettségeit és a nemzeti kiváltságokat rögzítő bullát. Itt áll Rétfalvi Sándor 1972-ben, az Aranybulla kiadásának 750. évfordulójára készített mészkő plasztikája. Helyét 1990-ig egy szovjet T-34-es tank foglalta el. Az emlékművön a rendelkezés alábbi szövegrészlete olvasható: „Méltó szolgálattal szerzett birtokából soha senki meg ne fosztassék.”

Visszatekintő a 2019-es táborra

A II. Kárpát-medencei Színjátszó Tábor ünnepélyes megnyitóján, a Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a kormányzat, a Rákóczi Szövetség és a Vörösmarty Színház összefogásáért, melynek révén a tábor ismét létrejöhetett. A tábor nagyon sok élményt és értéket ad nem csak a fiataloknak, de azoknak is, akik velük együtt dolgoznak a produkcióban. Hangsúlyozta, hogy a szertartásjáték által lélekben megépülhet a történelem által elsodort, egykori koronázóbazilika, hiszen az előadás éppen azon a helyen zajlik, ahol egykor a koronázásokat megtartották. A fiataloknak azt kívánta, hogy élvezzék a Székesfehérvári Királyi Napok rengeteg programját, és vigyenek haza szép, maradandó élményeket. „A nemzet történelmi fővárosának a felelőssége túlmutat a saját határain és túlmutat a jelenlegi határokon is.” – zárta gondolatait a városvezető.

Emberi Erőforrások
Köszöntő

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében elsőként a 30 éves Rákóczi Szövetség működését méltatta. Rétvári Bence arról is beszélt, hogy ha a kultúra összeköt minket, akkor a határok másodlagosak. A közös kultúra adja a közösséget, és érdemes megélnünk ennek élményét.

A színjátszó tábor a Rákóczi Szövetség nyári rendezvényei között egy igazi színfolt és egy sikertörténet is egyben. „Az, hogy Ti itt vagytok, önmagában szimbolizálja, hogy a nemzetünk összetartozik itt, a Kárpát-medencében.” – fogalmazott köszöntőjében Csáky Csongor, a szervezet elnöke.

A tábornyitó végén dr. Szikora János rendező üdvözölte a fiatalokat,

külön azokat, akik a tavalyi szertartásjátékban is részt vettek. „Történt Veletek valami tavaly, ami olyan erős volt, hogy visszahív!” – hangsúlyozta. A fiataloknak azt ígérte: „A következő napokban nem, vagy csak nagyon keveset fogtok aludni, de nagyon sokat fogtok nevetni, játszani, mozogni. Bízom abban, hogy nagyon jól fogjátok magatokat érezni!”

A kéthetes próbafolyamat jelmez- és ruhapróbákkal vette kezdetét, majd szereposztás és rövid térpróba következett. A Szertartásjáték próbái minden nap 18.00 és 23.00 óra között zajlottak. A Rákóczi Szövetség a szabadidőket kulturális, szórakoztató és edukációs programokkal töltötte meg: városnézés, strandolás, mozi, előadások, szabadulószoba, kirándulás a Bory várba és a Velencei-tóhoz, de voltak szervezett csapatépítő és ismerkedési játékok is.

Előadást tartott a gyerekeknek dr. Szerbin Pável, az MVM Paksi Atomerőmű munkatársa, és interaktív tárlatvezetéssel megtekinthették a Szent István Király Múzeumban a Hősök, Szentek, Hódítók – IV. Béla élete és uralkodása c. kiállítást. A Fekete Sas Patikamúzeumban egy olyan múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a diákok, ahol növényeket simogattak és szagoltak, illóolajokat illatoztak, majd a végén mozsárban borsot törtek és színes fürdősót készítettek.

Székesfehérvár koronázóváros egykor az ország szakrális központja volt, a Koronázási Ünnepi Játékok ideje alatt pedig, a múltjához méltóan, igazi királyi várossá alakul.

A táborban résztvevő diákok megismerhetik a nemzet történelmi fővárosát, továbbá aktív szereplői lehetnek a szertartásjátéknak, amely „a nemzet bölcsőjében” játszódik, ahol sok száz évig valódi koronázásokat tartottak.

Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

Jeles színművészek mellett, részesei lehetnek az izgalmas próbafolyamatnak, elmerülhetnek a magyar történelemnek ebben az izgalmas korszakában. Lehetőségük adódik megtapasztalni a színpadi jelenléthez szükséges koncentrált figyelemfontosságát.

Három napon át, esténként 2000 néző tapsát fogadhatták a monumentális színpadi játék szereplőiként, a Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölé emelt színpadon.

Bízunk benne, hogy a táborban résztvevő diákok idén is életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva térnek haza.

Táborozók élménybeszámolója

Beszámoló Élmények

Beszámoló a III. Kárpát-medencei Színjátszó Táborról