Koronázási Szertartásjáték

Beszámoló a III. Kárpát-medencei Színjátszó Táborról

"A Rákóczi Szövetség és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös együttműködésével alakult meg az egyik legautentikusabb rendezvényünk, a Kárpát- medencei Színjátszó Tábor. Ennek már harmadízben adott otthont Székesfehérvár, 2020. augusztus 16-tól 24-ig tartó időszakban."

2020 Koronázási Szertartásjáték

Szikora János, a színház igazgatója, aki egyben a darab rendezője is, feltámasztotta azt az ünnepet, amely a város legősibb, legszentebb hagyománya, így létrehozva a Koronázási Ünnepi Játékokat. Ebben az Árpád-ház nagy királyainak állít emléket, és immáron ez volt a nyolcadik felvonás, „IV. (Kun) László – A törékeny gyémánt koronázása”. IV. (Kun) László alig volt 10 éves, amikor megkoronázták, és nem volt még 28, amikor bérgyilkosok pontot tettek tragikus története végére. A koronázási színpadot idén új helyszínen építették fel, a Csúcsos-hegyre, azon a helyen, ahol II. András a hagyomány szerint kihirdette az Aranybullát.

Az előadásban statisztaként játszott az a 21 felvidéki középiskolás diák, akik meghívást kaptak a 8 napos táborba. Számos jelenetben felbukkantak, papok, apácák, koronázási kíséret, udvari kíséret, táncosok, testőrök és egyéb más érdekes szerepbe bújhattak. Mivel szinte elvárás volt némi tapasztalat, olyan diákok jelentkeztek ebbe a táborba, akik számára már ismert volt a színjátszás, játszanak a helyi színjátszó körben, társulatban, diákszínpadon, esetleg szavalni szoktak, vagy nem okoz gondot számukra a színpadi szereplés.

A színjátszó tábor résztvevőinek a Hotel Platán nyújtott szállást. Az első nap vacsora után egyből buszra szálltak és a próba helyszínére a Csúcsos-hegyre utaztak, ahol Szikora János, a színház igazgatója várta őket. A színházi próbák három napon keresztül kisebb- nagyobb megszakításokkal dél és éjfél között zajlottak, ugyanis nagyon rövid idő állt rendelkezésre. A Rákóczi Szövetség a fennmaradó időt próbálta megtölteni kulturális, szórakoztató és edukációs programokkal. Csapatépítővel, ismerkedési játékokkal indítottunk, és több lelkes fiatal is játékra buzdította a társait. Több társasjátékot is biztosítottunk, amivel a próbák alatti várakozási időt is elüthették.

A hétfői napon a jelmez és ruhapróbák közepette ellátogatott Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár egy könnyed beszélgetésre, majd ismét tovább folytatódtak a próbák.
A tábor ünnepélyes megnyitójára augusztus 18.-án került sor, melynek a Városháza díszterme adott otthont. Köszöntőt mondott Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Székely János, római katolikus püspök és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Teret adtunk a játszásnak, szórakozásnak. Voltak délelőttök vagy délutánok, amikor hagytuk pihenni a fáradt kisszínészeket, hogy este újra feltöltődve állhassanak azon a hatalmas színpadon az Aranybullánál. Az ünnepi hétvégére Székesfehérvár belvárosa középkori várossá alakult, így még érdekesebb lett a város programkínálata.

Több nap után már jobban megismerték egymást, így a szabadulószobából való kijutás sem okozott senki számára különösebb fejtörést. Az est közeledtével pedig fokozódtak az izgalmak, mivel aznap volt a premier előadás. Az előadás nagyon jól sikerült a közönség erős tapsviharral díjazta az élményt. Csodálatos színű jelmezekben és ruhákban pompáztak a színészek, köztük persze a határon túlról érkező diákok is. Ők már nagyon otthonosan mozogtak a profi színészek között, jól összeszoktak és megbarátkoztak velük. Látszott a büszkeség és az öröm az arcukon, hogy jól teljesítettek, és a darab nagy sikert aratott. Az estét a hagyományokhoz híven a színházban folytattuk egy ünnepélyes köszöntővel. Másnap délelőtt ellátogatott hozzánk Kovács István, mikulás nagykövet, aki lelkesen előadást tartott az „újra az úton olimpiai fáklya”-ról. A diákok megfoghatták és futhattak is a 2008-as olimpiai fáklyával, valamint az emlékkönyvben üzenhettek is a jövő évi Tokiói olimpikonoknak. A délután a strandolásé volt a szerep, így kedvük szerint napoztak, hűsöltek vagy úsztak. De este már egy újabb előadás várt a színészpalántákra, ami szintén óriási sikerrel zárult. Az utolsó napon felfedezték Székesfehérvárt, egy profi városnézés keretében. A Bory-várat a délutáni órákban sikerült megtekinteniük, az egész heti sok gyalogolás után a kisvonatos odajutás érdekes színfoltja volt a hétnek. Este pedig újra sikeresen helyt álltak a színpadon, és a „nagyok” mellett ők is nagyon ügyesek voltak. Így tehát eljátszották a darab 3. előadását is, ami szintén teltházas, tapsvihartól hangos volt.

A rendező úr az előadást követően elköszönt a Rákóczis gyerekektől, kiemelt dicséretben részesítette az egész csapatot, miszerint nagyon jól viselkedtek, pontosak és fegyelmezettek voltak, valamint volt érzékük a színházi világhoz és benne volt a lelkük is ebben a darabban. Megköszönte mindenkinek a kőkemény munkát, és elmondta, jövőre is mindenkit visszavár a színház. A következő nap, reggelit követően a csoport hazautazott.

Lőrinc Brigitta
táborvezető, Rákóczi Szövetség

Fotó: Kiss László