Koronázási Szertartásjáték

Középkori hangulatot teremtünk

Középkori hangulatot teremtünk augusztus 20-22. 10.00–19.00 között, Belváros, Zichy liget

A történelmi kisfesztivál hamisítatlan középkori hangulattal, hagyományőrző bemutatókkal, régizenei együttesekkel, középkori piaccal, az Árpád-házi királyokat megismertető családi játékkal, számos gyermekjátékkal, kreatív és kézműves foglalkozásokkal, és természetesen a királyi óriásbábokkal várja a vendégeket ebben az évben is.

Programok
Programok

Programok a Vörösmarty Színházban

Augusztus 13-31. között nyitvatartási időben (hétköznap 10-18 óra), valamint augusztus 14-16. között 10-19 óra között.

Programok a Vörösmarty Színházban

  • Válogatás a bábkészítő táborok legjobb pillanataiból kiegészülve Somogyi Győző grafikus, festőművész óriásbáb tervrajzaiból
  • Jelmezkiállítás az elmúlt 8 esztendő szertartásjátékainak a jelmezeiből

Programok a Bartók Béla téren

A vetítések esőhelyszíne a Vörösmarty Színház.

Visszatekintő vetítés az elmúlt évek szertartásjátékaiból.
A vetítések előtt a Rákóczi Szövetség színjátszó táborának előadását nézhetik meg. Hagyományos, mégis rendhagyó lesz az idei hét, hiszen az ifjú táborlakók is egy időutazáson vehetnek részt – akárcsak a közönség. A Felvidékről, Erdélyből (Nagyváradról és Temesvárról) érkező – többségében visszajáró - fiatalok 8-án érkeznek meg Székesfehérvárra, hogy az előttük álló szűk egy hétben létrehozzanak egy félórás előadást, amely az Koronázási Szertartásjátékok eddigi előadásaiból merít ihletet, a már „megkoronázott” királyok életéről mesél majd. Az előadást írja és rendezi: Lőrincz Zsuzsa, a beszédtechnikát Egyed Attila tartja, koreográfusként pedig Molnár G. Nóra lesz jelen. A bemutató augusztus 14-én lesz a Bartók Béla téren, további két előadás pedig 15-én és 16-án.

III. Béla - Az aranykor trónusán

Szombat: 20.00 órától

A főszerepben Hirtling Istvánt láthatják, III. Béla feleségét, Antiochiai Annát Trokán Nóra alakítja. Manuel császár szerepében Trokán Péter, Závodszky Noémi a hallatlanul erős karakterű Eufrozina anyakirályné, Mihályi Győző István kalocsai püspök, Sághy Tamás pedig a koronázást megtagadó Lukács esztergomi érsek. Blaskó Pétert Anonymus, a krónikás szerepében láthatják, míg Egyed Attila és Lábodi Ádám püspökökként jelenik majd meg.

II. András - Csillaghullásban álmodó

Vasárnap: 20.00 órától

A sorban a hatodik szertartásjáték személyes történelem és dráma. Az előadás három fontos motívumra épít: az egyik II. András feleségének, Meráni Gertrúdnak a meggyilkolása, a másik az Aranybulla kiadása, a harmadik pedig, hogy ő volt Európa máig legkedveltebb női szentje, Szent Erzsébet édesapja. A darabban II. András szerepét Sághy Tamás, feleségét, Merániai Gertrúdot Varga Gabriella alakítja. Árpád-házi Szent Erzsébet szerepében Osváth Juditot láthatják lép. A koronázó érsek Körtvélyessy Zsolt, a narrátor pedig Mihályi Győző.

IV. Béla - Az élet magja

Hétfő 20.00 órától

A történet az országra pusztulást hozó tatárjárás utáni időkbe kalauzolja vissza a nézőket, ahol az országot újjáépítő IV. Béla minden szempontból kiemelkedő élettörténete elevenedik meg, a koronázás rítusába építve. Egy olyan fiú történetét meséli el, akinek szeme láttára gyilkolták meg az anyját, és akinek már nyolcéves korában, még ha csak jelképesen is, de korona került a fejére. Lelkét a nagyravágyás és a bosszú fűti, a trónra mégis csak 29 éves korában ülhetett. Később pedig a pusztító tatárokkal kellett szembenéznie. Mára már tudjuk, hogy IV. Bélának sikerült a lehetetlen, és újjáépítette az országot, amelyre a darab alcíme, Az élet magja is utal. Rámutatva egyrészt a „második honalapító” király tevékenységére, másrészt emléket állítva annak a ténynek is, amelynek nyomán ez a család négy szentet is adott az egyháznak: Szent Margit, Szent Kinga, valamint Boldog Jolán és Boldog Konstancia személyében. IV. Bélát Lábodi Ádám alakítja, feleségét, Laszkarisz Máriát Kubik Anna lép. Batu khán szerepében Sághy Tamást láthatják, míg a király lányát, Szent Margitot Varga Lili alakítja. A narrátor Mihályi Győző.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz és karszalag átvételhez kötöttek. Jelentkezni a (22) 503-503-as telefonon, személyesen a Jegyirodában (Fő u. 8.), vagy a koronazas@vorosmartyszinhaz.hu címen lehet augusztus 11., szerdáig.

Ingyenes regisztráció

Programok

Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 20–22. között

Péntek: 21.00 órától Koronázási Ünnepi Játékok

21.00 órától épületfényfestés színezi a Belvárost: interaktív kirakós játék 3D-s fénykockákkal az Országzászló téren és 3D épületvetítés a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén.

Szombat: 21.00 órától Koronázási Ünnepi Játékok

21.00 órától épületfényfestés színezi a Belvárost: interaktív kirakós játék 3D-s fénykockákkal az Országzászló téren és 3D épületvetítés a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén. Ezen az egy estén 21.00 órától Circum Aurora – légi tűzszínház a Zichy liget szélén, a Mátyás király körúton.

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Részletes program: www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu

(A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.)