Kárpát-medencei színjátszó fiatalok jártak a Városházán

Kárpát-medencei színjátszó fiatalok jártak a Városházán

Kárpát-medencei színjátszó fiatalok jártak a Városházán

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán fogadta azokat a fiatalokat, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében érkeztek a székesfehérvári negyedik Kárpát-medencei Színjátszó Táborba, és akik a korábbi szertartásjátékokból összeállított Visszatekintő játékot adták elő a Bartók téren. A táborzáró ünnepségen részt vettek Rétvári Bence és Vargha Tamás államtitkárok, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, valamint az alkotófolyamatban résztvevő művészek.

Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

A Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében zajlott Székesfehérváron a negyedik Kárpát-medencei Színjátszó Tábor, külhoni iskolások részvételével. A diákok az elmúlt nyolc év Koronázási Szertartásjátékaiból összeállított Visszatekintő játék című előadást adták elő több estén keresztül a Bartók Béla téren. Az Árpád-házi királyok életét felelevenítő darabot Lőrincz Zsuzsa írta és rendezte, Egyed Attila beszédtechnikát tartott, a koreográfusa Molnár G. Nóra volt.

A táborzáró ünnepséget a Városháza Dísztermében tartották, ahol először egy a táborról, a próbákról szóló kisfilmet vetítették le. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szólította meg elsőként a fiatalokat, és a köszönet szavai mellett a reményét fejezte ki, hogy a program jövőre is visszatér, és visszatérnek a résztvevők is a táborba, valamint folytatódik az együttműködés a szövetség, a színház és a város között. A jó táborhoz hozzátartozik úgy a vidámság, a jókedv, ahogy a megfáradt pillanatok is – reflektált a kisfilmben látottakra. A Díszteremben tartott ünnepségen az Aranybullát ábrázoló falfestmény mellett a magyar államiság kialakulásának a fővárosában így fogalmazott: „Amit csináltatok az előző években, és amit most csináltatok, az nem szól másról, mint a leghitelesebb helyen megidézni a történelmet. Ez értékeket hordoz magában, és üzen vele a mának is, a jövőnek is, aminek ti az alkotói részét vállaltátok. Köszönöm szépen!”

Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszönetet mondott a tábor minden szervezőjének és résztvevőjének, legfőképpen a fiataloknak, hogy sokféle helyről érkezve valósították meg az előadást, profi körülmények között és támogatással, pozitív nézői fogadtatással, amelyen keresztül maguk is élményekkel gazdagodtak. A járványhelyzet utáni újraindulással a nyár folyamán sok tábor megvalósulhatott, sok fiatal maszk nélkül tarthat előadást, köszönet érte a járvány megfékezésében résztvevőknek, fejezte ki. Akik a Szövetség táborában és az előadásokban részt vettek, a nemzeti kultúrának a megvédésében és megőrzésében is fontos szerepet vállalnak, hiszen a kultúra közösséget, közösségeket teremt – ezért a kormányzás egy évtized alatt közel megháromszorozta a kultúrára költött befektetéseket: „Ha egy nemzet nem fordít arra időt és energiát – akár városi szinten, akár nemzeti szinten – arra, hogy a saját nemzeti kultúráját megvédje, megerősítse, mindig megújítsa, minél többek felé eljuttassa, akkor előbb-utóbb az a nemzet másoknak a befolyása alá kerül. Ezért olyan iszonyatosan fontos ez a színjátszó tábor.” – fogalmazott, és a Rákóczi Szövetségnek az ebben képviselt misszióját méltatta, amiben a fiatalok partnerek voltak, újraélve és átadva egy ezeréves történelmi eseményt.

„Mindennek, amit létrehoztatok, amit összefűztetek, egy nagyon fontos üzenete van: egy közösség vagyunk, összeköt bennünket a magyarságunk, a magyar kultúra, a magyar színjátszás, a hagyományaink, a múltunk, a történelmünk.” – mondta Vargha Tamás külügyi államtitkár, a város országgyűlési képviselője. Köszöntőjében két jelentős székesfehérvári hagyományt emelt ki: egyrészt a Szent István-i hagyományokat, az Árpádok művének a megőrzését, amit a város az Aranybulla 800. évfordulóján jövőre méltó módon fog megünnepelni, másrészt pedig a színjátszás, a színészet hagyományait, ami szintén fontos helyet foglal el a város kulturális életében – és köszönetet mondott a tábor minden résztvevőjének, alkotójának.

Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

Egy kisebbfajta csoda, ami itt, a koronázóvárosban történik, fogalmazott Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. Gratulált a produkcióhoz, és köszönetet mondott a színháznak, a fiatalokkal foglalkozó művészeknek, a városnak a befogadásért és a hagyományteremtésért, ami valóban színfolt a szövetség nyári rendezvényei között. „Abban hiszünk, hogy ami veletek középiskolás korban, 14-18 éves korotokban történik, arra évtizedek múlva is szívesen fogtok visszaemlékezni. És ha ezt össze tudjuk kötni élményekkel, értékekkel, a magyar kultúra értékeivel, akkor az a ti felnőtt korotokban is segít abban, hogy amit szüleitek nektek átadtak, azt ti is továbbadjátok. Ez a közösség megmaradásának is a záloga.” – fordult a táborozókhoz.

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója zárta a köszöntők sorát, a záróünnepség apropóján azt fogalmazva meg, hogy valami igazából csak most kezdődik el, hiszen hagyomány teremtődik ezzel az előadással. A szertartásjátékoknak egy fontos mondatát idézte: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!” – amit évszázadokon keresztül mondott ki a koronázó érsek, és ismételt utána a koronázandó király, egy óriási szellemi stafétát átadva. A szertartásjátékok fantasztikus sorsokat mutattak be a közönségnek, és nagyon sokan voltak kíváncsiak az előadásokra, idézte fel a kilenc éves történetet. A megjelent fiatalok a magyarságnak azt a részét képviselik, akik ugyan az országhatárokon kívül élnek, de a nemzeti kultúrát képviselik, és a régió élő reprezentánsai, a gyökerek hagyományainak továbbadói, fogalmazott az igazgató.

A találkozó résztvevői az ünnepséget követően közösen nézték meg a koronázási ékszereket, a limoges-i korpuszt, majd betértek a polgármester dolgozószobájába is.

Forrás: ÖKK Szöveg: Fraller Ildikó Fotó: Molnár Artúr

Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

Kárpát-medencei Színjátszó Tábor táborzáró ünnepség