Koronázási Szertartásjáték

Csúcsos fövegek és cipők a Csúcsos-hegyen

"1282-t írunk, már közeledünk a gótika-reneszánsz felé, de a keletről származó magyarok viseletétől nem idegenek a keleti vonások. Az európai viselet markánsan változik, miközben a magyarok őriznek olyan hagyományos jegyeket az öltözködésben, ami még visszautal a pogány múltjukra. Az öltözködési időutazásra Kovács Yvette Alida jelmeztervezővel indultunk el."

2020 Koronázási Szertartásjáték

Öltözködési időutazás

„A kunok pedig nyilván egy sokkal szélsőségesebb viseletet hordanak. Szőrös, átlapolós kaftánok, hegyes süvegek. Nagyon sok sírt is feltártak, ahonnan ezeket rekonstruálták. Eléggé eltér az európai viselettől, két szélsőség. A kunoknál jellemzőek a mongolok, ősmagyarok jegyeit idéző csúcsos fövegek, indamintás öltözetek, talizmánok, kaftánok. Lovas nemzet, úgyhogy minden ruhájuk úgy készül, hogy könnyen tudjanak benne lovagolni. A kun hölgyek ruhája kicsit hasonlít a mongol viseletre,jelen van a magyar pogány asszonyok csúcsos lábbelije. Az ősi kultúrákban a geometrikus motívumok, az indaminták, akár rovásjelekkel díszített öltözetek, nonfiguratív motívumokkalkifejezetten jellemzőek. Nyilván a felhasználási módja nyugaton, európai irányban egészen más, mint a keleti irányban. Az európaiaknál kicsit szofisztikáltabb, jellemzőek a kanyargósabb, kacskaringósabb minták, esetenként a virágok.”

Az előadásban László két véglet között vívódik, hol a kunokhoz húz, hol pedig a keresztény Európához, ez pedig öltözetében is tükröződik.

„Egy európai viseletben kezdi, ahogy az Nemes Mihály ábrázolásaiban is látható, utána felvesz egy kun viseletet idéző kaftánt. Teljesen más a két stílus. Az európai, egy visszafogottabb, egyenes vonalú, letisztultabb, harisnyás, térdig érő tunikákkal, palástokkal, lágyan omló anyagokkal, míg a kun őrzi az ősi keleti motívumokat. Arra a kun viseletet idéző kaftánra vált, amit a Képes Krónikában is láthatunk az ő ábrázolásában. A nőknél szintén megjelenik ez a markáns különbség. László felesége, Izabella, Anjou-herceg lánya – aki a nyugati kultúrát képviseli – egy rideg európai szépség. Kicsit úgy néz ki, mint a kora reneszánsz festményeken a nők. Azt a divatot is viseli. Egy leples, egyszerű, letisztult európai vonalat. A ridegségét hideg színekkel szerettük volna kifejezni, míg a kun szeretőket direkt kaftánokba és fülledt színekbe öltöztettem.”

Csúcsos fövegek és cipők a Csúcsos-hegyen

Jelmez
Jelmez