Koronázási Szertartásjáték

Nézze meg a Kun Lászlóról készült festményt!

“7️30 évvel ezelőtt, július 10-én, 2️8 éves korában gyilkolták meg IV. (Kun) László magyar királyt. Berki Viola festőművész Kun László király című, 1️967-ben készült, a Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteményében őrzött alkotásával most a Vörösmarty Színház aulájában lehet találkozni.”

2020 Koronázási Szertartásjáték

Valóság, a képzelet és az álom határa

Berki Viola (1932–2001) azok közé a képzőművészek közé tartozott, akik az 1️960-as évektől a maguk teremtette egyedi festői nyelvvel léptek fel a posztimpresszionista stílussal és a hivatalos szocreállal szemben. Berki naiv művészetből táplálkozó élénk színekben gazdag, narratív, dekoratív, aprólékos alkotásaival egy különös világot hozott létre, egy olyan festészetet, amely a valóság, a képzelet és az álom határán mozgott. Témái között szerepelnek bibliai történetek, az ókori kultúrák, a mindennapok eseményei és a magyar irodalom, a magyar történelem alakjai.

Képünkön IV. Kun László király a sátra előtt ül, melynek csúcsán az Árpádok ezüsttel vágott vörös és Szent István zöld hármas halmon álló kettős keresztet ábrázoló címere látható. A sátor rajzának előképe a bécsi Képes Krónikában tűnik fel azon a miniatúrán, ahol a meggyilkolt király véres teste zöld szőnyegen fekszik a sátorban. A képen a király lábánál egy oldalára borult ékkövekkel díszített ezüst kupa van, ami összekötheti a kép témáját Székesfehérvárral. 11273-ban a város közelében, Fövénynél csapott össze a Kun Lászlót támogató Csák Péter és Németújvári Henrik bán serege. A csata hevében párharc fejlődött ki közöttük és a bán mély sebet ejtett Csák Péter arcán, maga pedig halálos sebet kapott. Kun László nagy jószágadományokkal jutalmazta Csák Péter fegyveres segítségét, akit nádorrá nevezett ki. Henrik bán fia, Péter viszont veszprémi püspök lett. 1️276-ban Csák Péter nádor emberei bosszúból kirabolták és felgyújtották a veszprémi székesegyházat, az egyházi embereket meztelenül, lovak farkához kötve hurcoltak meg, szolgáik közül mintegy hetvenet az oltár mögött kivégeztek. Pál prépost részletesen felsorolta az elrabolt vagy tönkretett egyházi kincseket, amelyek értékét 5️0000 márkára teszi, közöttük, húsz ezüst kelyhet is megemlítve.

Nézze meg a Kun Lászlóról készült festményt!

Forrás:

  • Berki Viola: Kun László király, 1967, vászon, olaj, 100x120 cm, Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye, fotó: Moór Péter
  • részlet a Képes Krónikából