Koronázási Szertartásjáték

Felvidéki táborozók jártak a Városházán

"Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán fogadta azokat a felvidéki gyerekeket, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében érkeztek a székesfehérvári színjátszó táborba. A fiatalok bekapcsolódnak a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték próbáiba, és részesei lesznek a bemutatóknak is."

2020 Koronázási Szertartásjáték

Felvidéki táborozók jártak a Városházán

A Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében zajlik Székesfehérváron a Kárpát-medencei Színjátszó Tábor, külhoni iskolások részvételével. A diákok bekapcsolódnak a Koronázási Szertartásjáték próbáiba, és szereplőkként részesei lesznek a bemutatóknak is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városháza Dísztermében fogadta a húsz táborozót, és kifejezte, mennyire fontos a városnak, hogy itt vannak. Abban az időszakban, ami Székesfehérvárnak a legszebb hagyományaihoz kapcsolódik, és a legünnepibb, legkülönlegesebb időszak ezáltal. „A lelke és a szíve a rendezvénysorozatnak a Szertartásjáték, központban a koronázással.” – mondta a polgármester, és azt fogalmazta meg: szimbolikus, hogy a csak erre az alkalomra írt míves darabban határon túli magyarok is fellépnek – így ezáltal is képviseli a rangos előadás témája az össznemzeti ügyet.

A történelmet emberek, személyiségek csinálták: egy régen megtörtént eseményt és egy uralkodót hozunk közel a mához – emelte ki Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a Szertartásjáték rendezője az előadásról. Az a kérdés, hogy mit jelent magyarnak lenni, mást jelent a külhoni fiataloknak, mondta. A magyarság tudata az Árpád-ház időszakában dőlt el, alakult ki, és az akkori uralkodóknak köszönhetően: hogy mi kik vagyunk, arra csak akkor lehet válaszolni, ha ismerjük a gyökereinket, tette hozzá.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszönetet mondott a diákoknak a meghívás elfogadásáért, és a csonka táborból a vírushelyzet miatt hiányzó fiataloknak azt az üzenetét, reményét fogalmazta meg, hogy jövőre találkoznak. Olyan rendezvény a tábor, ami igazi színfoltja a szövetség nyári programjainak – mindenki számára életre szóló élmény lesz színészekkel fellépni, a nemzet fővárosában, mondta.

Gyerekkori, fontos drámai élményeket jelentő színházélményeiről szólt Székely János püspök, és kiemelte, hogy a színházi előadás nemcsak annyi, mint elolvasni egy könyvet – egy jó színház felemel és alakít. Salkaházi Sára tragikus példáját mondta el, aki az általa Szent Margitról írt színdarabhoz hasonlóan lett áldozat: a nyilasok lőtték le.

Szöveg: Fraller Ildikó

Forrás: ÖKK

Felvidéki táborozók jártak a Városházán

Fotó: Simon Erika