2023 Korona-túra

Korona-túra - Szikora János a részletekről beszélt:

Korona-túra - Szikora János a részletekről beszélt:

A hagyományos Koronázási Szertartásjáték helyett idén augusztus 19-én, szombaton 21 órától a Korona-túra című produkció várja az érdeklődőket. Szikora János a részletekről beszélt:

Koronázás 2023

Miért lesz rendhagyó az idei szertartásjáték?

-Eddig minden évben egy királyt idéztünk meg, idén azonban ez elmarad, helyette történelmi helyeket idézünk meg.

Ez mit jelent pontosan?

-Az elmúlt több mint tíz évben zajlott szertartásjátékok azt mutatták meg, hogy a koronázás alatt mi történt a templomban. Idén azt láthatjuk, hogy mi történt a királlyal addig, amíg bejött a templomba, illetve mi történt vele azt követően, hogy eltávozott a templomból.

Ki tud ebben segítséget nyújtani, hogy hitelesen jelenjenek meg a történések?

Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásai alapján idézzükk fel az eseményeket. A professzor „A magyar királykoronázások útvonala Székesfehérváron” című tanulmánya alapján a nézőket végigvisszük a királykoronázás útvonalán.

Mi volt az útvonal?

Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai.

Kik szerepelnek az előadásban?

Az épületek és a történetek nyomába ered 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási szertartásjátékoknak. Mellettük Vörösmarty Színház színművésze, Egyed Attila narrálja majd végig a történéseket.