Koronázási Szertartásjáték

Rákóczi Szövetséges diákok és a KoronaTúra 2023

Rákóczi Szövetséges diákok és a KoronaTúra

Felvidékről és Erdélyből érkezett az a 15 fiatal, akik részt vesznek a Rákóczi Szövetség és a Vörösmarty Színház által közösen szervezett Kárpát-medencei Színjátszó Táborban augusztus 12-20-a között, melyet Székesfehérvár Önkormányzata is támogat. A színház és a színjátszás iránt érdeklődő fiatalok idén is aktívan részt vesznek a Királyi Napokban: a Korona-túra előadás augusztus 19-én, szombaton 21 órakor kezdődik az Aranybulla-emlékműnél kialakított színpadon.

Koronázás 2023

A Rákóczi Szövetség és a Vörösmarty Színház – Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával – idén hatodik alkalommal szervezi meg a Kárpát-medencei Színjátszó Táborát. Az erdélyi és felvidéki, nagy színjátszó hagyományokkal rendelkező, magyar iskolákban tanuló 15 diák vasárnap érkezett Székesfehérvárra. Hétfőn a Városházán fogadta és köszöntötte őket dr. Cser-Palkovics András. A Székesfehérvári Királyi Napok szép eseménye, hogy ennek a tábornak otthont adhat városunk. Az elmúlt tíz évben a Koronázási Szertartásjáték résztvevőiként a határon túli fiatalok is hozzájárultak ahhoz, hogy minden évben a lelkekben felépüljön az egykor volt koronázó templom – mondta a polgármester. Mindenképp cél, hogy minél többször ráirányítsuk a figyelmet erre a kérdésre, hiszen közeledik két nagyon szép évforduló: 2031 Szent Imréhez, 2038 Szent Istvánhoz kapcsolódik. Mi szeretnénk, ha ez a hely, a nemzet bölcsője valódi zarándokhellyé válna – tette hozzá.

Koronázás 2023

A fiatalok idén is aktívan részt vesznek a Koronázási Ünnepi Játékokra készülő színházi produkcióban. A Vörösmarty Színház művészeivel közösen, Szikora János rendezésében készül a Korona-túra, amely a koronázási szertartást kísérő királyi eseményeket mutatja be öt helyszínen. A városházi találkozón a színház igazgatója szólt arról is, hogy a Korona-túra egy olyan előadás lesz, amely a koronázást világi nézőpontba helyezi, és megismerjük a város egy olyan arcát, amelyet elődeink láttak. A várost kutató régészek nyomába eredve megpróbáljuk az évszázadok felszíne mögül felidézni azt a Fehérvárt, amelyre ez a mai város épült. Úgy elevenítjük fel mindezt a közönség előtt, hogy az ő fantáziájukban is megjelenjen az az ősi Fehérvár, ami ennek a mai városnak a gyökerét jelenti.

Koronázás 2023

A Korona-túra előadást a Csúcsos-hegy Aranybulla-emlékművének varázslatos környezetében kialakított 150 fős szabadtéri színpadon adják elő augusztus 19-én, szombaton 21 órától. A részvétel ingyenes, regisztrálni a www.vorosmartyszinhaz.hu honlapon lehet.