Koronázási Szertartásjáték

Megkezdődtek a Koronázási Szertartásjáték próbái

Megkezdődtek a Koronázási szertartásjáték próbái

A Nemzeti Emlékhelyen egy szál virággal és főhajtással tisztelegtek a Koronázási Szertartásjáték alkotói hétfőn délelőtt, majd a megemlékezést követően a Szent István Király Múzeum Rendház épületben az olvasópróbával megkezdődött a felkészülés a III. András – Az utolsó aranyágacska című szertartásjátékra. Az előadást augusztus 19-én, 20-án és 21-én láthatja a közönség a Székesfehérvári Királyi Napok keretében.

Koronázás 2022

A hagyományokhoz hűen idén is a Nemzeti Emlékhelyen egy rövid tiszteletadással kezdődött, majd az olvasópróbával elindult a Koronázási szertartásjáték próbafolyamata. Az alkotók az Osszárium előtt egy szál virággal emlékeztek meg az Árpád-ház tagjairól. A Vörösmarty Színház igazgatója, dr. Szikora János felidézte, hogy a szertartásjátékok az elmúlt tíz évben mintegy 300 évet öleltek fel és kilenc király élettörténetét mutatták be. Mivel elég kevés írásos emlék maradt fenn, így az alkotó fantázia és a képzelet nagyobb szerepet kapott, hogy megjelenítse színpadon az uralkodói családok sorsát. A rövid megemlékezést követően elhelyezték a virágokat az Osszárium keresztjén.

A program olvasópróbával folytatódott a Szent István Király Múzeumban, ahol a Királyok és szentek – Az Árpádok kora kiállítás is látható. A tárlat és a szertartásjáték több ponton is összekapcsolódik, de nagyon erős szál, hogy a kiállítás utolsó helyiségében Árpád-házi Boldog Erzsébet sírfedele látható, míg a darabban III. András életét lányának, Erzsébetnek a visszaemlékezésein keresztül ismerhetjük meg – hívta fel a figyelmet a rendező, dr. Szikora János.

Koronázás 2022
Koronázás 2022

A X. szertartásjáték, a III. András – Az utolsó aranyágacska főbb szerepeiben Sarádi Zsoltot (III. András), Varga Lilit (Boldog Erzsébet), Sághy Tamást (II. András), Ballér Biankát (Estei Beatrix), Mihályi Győzőt (Lodomér, váradi püspök) és Varga Gabriellát (Morosini Tomasina) láthatja a közönség. A színpadon megjelenő közel kétszáz fős szereplőgárda tagjai a Vörösmarty Színház tagjai mellett a város színjátszói, kórusai és a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Színjátszó Táborának húsz résztvevője. Az előadást augusztus 19-én, 20-án és 21-én láthatja a közönség a Székesfehérvári Királyi Napok keretében.

Koronázás 2022

Forrás: okkfehervar.hu