Koronázási Szertartásjáték

Utoljára rendeznek Koronázási szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen

Épül és hamarosan kész a Koronázási Szertartásjáték díszlete

Már épülnek a 22 méter magas tornyok, és hamarosan megkezdődik a lelátó összeszerelése a Koronázási Szertartásjáték helyszínén. A Nemzeti Emlékhelyen záruló egy évtizedes programsorozat utolsó bemutatóján III. András élete, uralkodása elevenedik meg a színpadon. Mint ahogy eddig minden évben, idén is nagy odafigyeléssel, régészek által készített térkép alapján építik fel a nagyszabású előadás díszletét, vigyázva a műemlékekre.

Koronázás 2022

Az Aranybulla Emlékévben zárul a Koronázási Szertartásjáték egy évtizedes előadássorozata. Az utolsó előadás III. András király uralkodása mellett feleleveníti az Árpád-ház teljes történetét. Az előadásokra, amelyek augusztus 19-én, 20-án és 21-én 21 órakor kezdődnek, már megkezdődtek az előkészületek.

A színpad és a díszlet építését, úgy, mint az elmúlt években, idén is közös szakmai egyeztetésen beszélték meg a Szent István Király Múzeum régészei és a Vörösmarty Színház díszletépítői.

Koronázás 2022
Koronázás 2022

A hétfői sajtótájékoztatón Bajkó György műszaki vezető elmondta, a záróelőadás díszlete eltér az előző évekétől. Az egykori bazilika helyén négy torony emelkedik a magasba: a 20 méter magas két első toronyban, a harang alatt helyezkednek majd el a kórusok, zenészek és a színpadtechnikát irányítók. A nézőteret a színpaddal szemben kezdik el építeni a napokban.

A színpad építése kapcsán a kezdetek óta összehangolt munka zajlik a Szent István Király Múzeum régészei és a Vörösmarty Színház között – hangsúlyozta Pokrovenszki Krisztián. Az igazgató beszélt arról, hogy a műemlékek védelme érdekében készült az az alaptérkép, amelyen Biczó Piroska, a területen utoljára ásatást végző régész meghatározta azokat a pontokat, ahol felállítható a díszlet, és nem veszélyeztetik a műemléki elemeket. Ennek alapján tervezi meg az építést a színház, amelyet a múzeum régészei is folyamatosan figyelemmel követnek.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az augusztusi előadások kapcsán további programokban működik együtt a két kulturális intézmény: a szertartásjátékra váltott jeggyel ingyenesen megnézhető a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás, valamint augusztus 19-én, 20-án és 21-én különleges, szubjektív tárlatvezetést tartanak a darabban szereplő színművészek a múzeum kiállítóhelyein.

Koronázás 2022

Írta Csordás Csilla, fotó: Bácskai Gergely